Oι Γερουσιαστές της είχαν καταψηφίσει βοήθεια για τα θύματα του Σάντι

Η ευχή “να μη βρεθείς στη θέση μου” ίσως βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα δοθεί οικονομική στήριξη σε όσους επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο. Και αρχές και πολίτες στην πολιτεία αυτή, ανακουφίστηκαν. Όμως ήταν σχεδόν 6 μήνες πριν μόνο που οι Γερουσιαστές της Οκλαχόμα, Ρεπουμπλικάνοι, είχαν καταψηφίσει νομοσχέδιο για την παροχή πιστώσεων ύψους 60 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των θυμάτων του τυφώνα Σάντι.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο η δημιουργία ταμείου αρωγής για καταστροφές. Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Φορέα Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), το ταμείο διαθέτει 11,6 δισ. δολάρια τα οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του φορέα, είναι αρκετά για την άμεση ενίσχυση της περιοχής.

Στα 3 δισ. δολάρια αποτιμώνται οι ζημιές

Οι ζημιές που προκλήθηκαν τη Δευτέρα από το πέρασμα του θανατηφόρου ανεμοστρόβιλου στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπερβούν αυτές που προκλήθηκαν στο Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011, όταν ένα ανάλογο ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 161 άνθρωποι, δήλωσε ο Επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα, Τζον Ντόουκ, στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι στιγμής το κόστος της θεομηνίας αποτιμάται σε 3 δισ. δολάρια.

Στην υψηλότερη κλίμακα ο ανεμοστρόβιλος της Οκλαχόμα

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Δευτέρα περιοχή της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, έφθασε το μεγαλύτερο επίπεδο της κλίμακας που μετρά τέτοιου είδους φαινόμενα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Οι άνεμοι του ανεμοστρόβιλου ανέπτυξαν ταχύτητες άνω των 320 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην κλίμακα Enhanced Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-5, το ανώτατο δηλαδή σημείο της σχετικής κλίμακας που μετρά τη δύναμη του φαινομένου.

Ωστόσο, αρκετά συγκεχυμένες παραμένουν ακόμη οι πληροφορίες για τα θύματα.

Ενώ ο επίσημος απολογισμός αναθεωρήθηκε, ευτυχώς προς τα κάτω, στους 24 νεκρούς, κάποιες πηγές επιμένουν στον αρχικό αριθμό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, δηλαδή 91 νεκρούς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.