“Οι ΗΠΑ πρέπει να αποικήσουν τον Άρη”

“Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να αποικήσουν τον Άρη” δήλωσε ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969. Μιλώντας στον αμερικανικό Τύπο, ο βετεράνος του διαστήματος εκτίμησε πως οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία, με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, να στείλουν ανθρώπους στον Άρη για να δημιουργήσουν εκεί μια μόνιμη αποικία.

"Οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να είναι ο ηγέτης στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και πιστεύω ότι μπορούμε επίσης να υπολογίσουμε στο δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα για να αναπτύξουμε ένα σύστημα που θα επιτρέπει να προσεδαφισθούμε στον Άρη", δήλωσε ο 83χρονος πρώην αστροναύτης στη διάρκεια διάσκεψης αφιερωμένης στην κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

"Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειες της NASA στην εγκατάσταση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στον Άρη ως τις δεκαετίες του 2030 και του 2040", εξήγησε, αναφερόμενος λεπτομερώς στο σχέδιό του για διαστημόπλοια τα οποία θα κυκλοφορούν διαρκώς ανάμεσα στη Γη και τον Άρη επωφελούμενα από την τροχιακή ταχύτητα των δύο πλανητών.

"Δεν βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αυτή η κυβέρνηση (του Μπαράκ Ομπάμα) για να δείξει στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο φάρος της διαστημικής εξερεύνησης", τόνισε ο Μπαζ Όλντριν, ο οποίος πιστεύει πως "είμαστε έτοιμοι τώρα να στείλουμε ανθρώπους πέρα από τη Σελήνη".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι τεχνικά και οικονομικά δυνατό, ακόμη και σ' αυτή την περίοδο των δημοσιονομικών δυσκολιών, να αρχίσουμε να εγκαθιστούμε αποικίες στον Άρη".

Ο Όλντριν εξήγησε πως η NASA μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία που απέκτησε με την κατάκτηση της Σελήνης και με τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εκτιμά πως "έχει ήδη γίνει το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών" για να επιχειρηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Αντίθετα όμως από τον Όλντριν, ο επικεφαλής της NASA, ο Τσαρλς Μπόλντεν, πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες από τεχνικής πλευράς. Ο Μπόλντεν είχε εξηγήσει τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, πως μένει ακόμη να καλυφθούν σημαντικές τεχνολογικές ελλείψεις.

Για τον Μπαζ Όλντριν, πρέπει κυρίως να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την αποστολή αυτή, καθώς και να υπάρξει η πολιτική βούληση.