Πέθανε ο “σημαιοφόρος” της Ίβο Τζίμα

Πριν λίγες ημέρες, ο Alan Wood, ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που είχε μαζί του την αμερικανική σημαία και την ύψωσε μαζί με άλλους πέντε φαντάρους στο ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα τον Φεβρουάριο του 1945,  έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Wood ηταν 22 χρονών, αξιωματικός του Ναυτικού και υπηρετούσε στον τομέα της επικοινωνίας σε αεροπλανοφόρο, το οποίο βρισκόταν στις ακτές της Ίβο Τζίμα. Στις 23 Φεβρουαρίου 1945 ένας πεζοναύτης του ζήτησε τη μεγαλύτερη σημαία που μπορούσε να βρει.

Ύστερα από πέντε ημέρες μαχών οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανέβουν στο βουνό Suribachi. Ο Wood είχε φυλαγμένη μία σημαία 3,5 τετρ. μέτρων που την είχε βρει στον ναύσταθμο του Περλ Χάρμπορ λίγους μήνες πριν και την παρέδωσε στον Πεζοναύτη. Ήταν πέντε Πεζοναύτες κι ένας αξιωματικός του Ναυτικού που ανέβηκαν στην Ίβο Τζίμα και σήκωσαν περήφανα την αμερικανική σημαία, για ένα στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο φωτογράφος του Associated Press, Joe Rosenthal.

Όπως ανέφερε ο  γιος του, Steven Wood,  ο πατέρας του ήταν πάντα πολύ ταπεινός για τον μικρό ρόλο που διαδραμάτισε στη μεγάλη εκείνη ιστορική στιγμή. Σε μια επιστολή του το 1945 σε επιτελάρχη των Πεζοναυτών που του ζήτησε λεπτομέρειες για τη σημαία, ο 22χρονος Wood έγραψε:  "Το γεγονός πως υπήρξαν άνδρες ανάμεσά μας που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση όπως η Ίβο, όπου η ανθρώπινη ζωή είναι τόσο φθηνή, είναι κάτι που πρέπει να κάνει ταπεινούς εμάς που ήμασταν τόσο τυχεροί να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κόλαση".

Μετά τον Πόλεμο, ο Wood εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής και εκπρόσωπος εταιρείας, ενώ η σύζυγός του πέθανε το 1985. Εκτός από τον γιο του, είχε τρία εγγόνια.