Ποιοι είναι οι τρεις φίλοι του Τσαρνάεφ από το Καζακστάν

Υπό ομοσπονδιακή επιτήρηση -και κατόπιν κράτηση- ήταν ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες, συμφοιτητές του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, από το Καζακστάν, επειδή είχε παραβιάσει τους κανόνες για τους αλλοδαπούς.

Οι τρεις νεαροί, προερχόμενοι από το στενότερο κύκλο του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία και παρακώλυση δικαιοσύνης. Το FBI έχει βάσιμες υποψίες -βάσει του γεγονότος ότι τουλάχιστον ένας από τους τρεις παρακολουθείτο- ότι άλλαξαν τη συμπεριφορά τους από τη στιγμή που οι ομοσπονδιακές Αρχές δημοσίευσαν τις φωτογραφίες των υπόπτων της έκρηξης.

Αζαμάτ Ταζαγιάκοφ

Ο Αζαμάτ Ταζαγιάκοφ είναι ύποπτος για παρακώλυση δικαιοσύνης. Αν κριθεί ένοχος, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Είχε παραβιάσει τους κανόνες της φοιτητικής του βίζας ήδη πριν τηνμ εμπλοκή του στην υπόθεση των βομβιστών της Βοστόνης.

Ο δικηγόρος του, Χάρλαν Πρότας, ο οποίος έσπευσε μετά τη σύλληψη του πελάτη του, διευκρινίζει ότι "ο Αζαμάτ συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές και θέλει η αλήθεια να βγει στο φως".

Ντίας Καντιρμπάγεφ

Στον Ντίας Καντιρμπάγεφ έχουν απαγγελθεί οι ίδιες κατηγορίες, καθώς ήταν συγκάτοικος του Ταζαγιάκοφ σε διαμέρισμα της συνοικίας Νιου Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης.

Ο δικηγόρος του, Ρόμπερτ Σταλ, διαψεύδει ότι ο πελάτης του σχετίζεται με τη βομβιστική επίθεση της Βοστόνης και διαφωνεί ότι ο Καντιρμπάγεφ προσπάθησε να δυσκολέψει την έρευνα.

Όπως και ο Ταζαγιάκοφ, ο Καντιρμπάγεφ θεωρείτο ύποπτος για παραβίαση των κανόνων της βίζας του και επίσης είχε κατηγορηθεί, πριν τη σύλληψή του, για "τεχνική παραβίαση των όρων σπουδών του" καθώς συστηματικά αμελούσε τον τελευταίο καιρό να παρακολουθεί τα μαθήματά του. Την τελευταία αιτίαση, ωστόσο, διαψεύδει ο πατέρας του.

Ρόμπελ Φίλιπος

ο Ρόμπελ Φίλιπος θεωρείται το "καλό παιδί" των τριών, σύμφωνα με τους φίλους που είχε στη Μασαχουσέτη. Ο Ρόμπελ έχει βρεθεί στο ίδιο φωτογραφικό άλμπουμ με τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, με τον οποίο διατηρούσε στενότατες φιλικές σχέσεις και αυτός ήταν ο πρώτος που οδήγησε τις αρχές προς τους συμπατριώτες του από το Καζακστάν.

Η διαφορά του Φίλιπος είναι ότι δεν είναι συμφοιτητής του Τσερνάεφ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, αλλά συμμαθητής του στο Λύκειο του Κέιμπριτζ Ριντζ και το Λατινογενές Σχολείο του Κέιμπριτζ στη Μασαχουσέτη.

Ο Φίλιπος παρουσιάζεται ως πολύ καλός μαθητής, συνεπής στις εργασίες του, με καλούς βαθμούς. Είναι εσωστρεφής, με έφεση στα σπορ. Ο Τζέιμς Τέρνεϊ, συμφοιτητής του Ρόμπελ, εξηγεί ότι
οι υπόνοιες συμμετοχής του στις τρομοκρατικές ενέργειες του Τσαρνάεφ δε συνάδουν με τη γενικότερη συμπεριφορά του.

Η μαρτυρία μιας γυναίκας που είχε ρομαντική περιπέτεια με τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Σύμφωνα με μαρτυρία, αυτό που μοιράζονταν οι τρεις συλληφθέντες είναι ότι θεωρούσαν τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ ως είδωλό τους.

Η γυναίκα, που ζούσε στον ίδιο κοιτώνα με τον Τσαρνάεφ, εξηγεί ότι οι τρεις Καζάχοι βρίσκονταν στην ίδια παρέα, με τον Ντίας να είναι αυτός που διατηρούσε τη στενότερη σχέση μαζί του.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ θεωρείται από τη γυναίκα, που ζήτησε η μαρτυρία της να μείνει ανώνυμη, ως ο αρχηγός και ενορχηστρωτής της παρέας. Και πάλι, όμως, η μαρτυρία είναι περιορισμένη, καθώς η γυναίκα ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει ρωσικά. Ο ισχυρισμός αυτός θυμίζει εκείνον της γυναίκας του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, Κάθριν Ράσελ.

Ο ρόλος του επίσημου Καζακστάν

Το Καζακστάν, πάντως, σε ανώτατο επίπεδο χρησιμοποιεί την υπόθεση για αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το Καζακστάν διαμηνύει ότι θα βοηθήσει με όλα τα μέσα που μπορεί τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για να συνεχιστούν οι έρευνες και να επέλθει αποτέλεσμα.

"Το Καζακστάν καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ερλάν Ιντρίσοφ και πρόσθεσε, βέβαια, αργότερα ότι "η ενοχή τους δεν έχει αποδειχθεί ακόμη και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη".