H NASA θα πληρώσει 424 εκατ. στη Ρωσία

Η NASA υποχρεούται να καταβάλει 424 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, για τη μεταφορά των αστροναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσω του διαστημοπλοίου Σογιούζ, ανακοίνωσε την Τρίτη η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κόστος της νέας σύμβασης με την οποία θα μεταφέρονται έξι αμερικανοί αστροναύτες στον ISS κατά το 2016 και τους πρώτους έξι μήνες του 2017, υπολογίζεται σε 70.600.000 δολάρια ανά αστροναύτη. Πρόκειται για μια τιμή αυξημένη κατά 5,6 εκατομμύρια ευρώ ανά άτομο σε σύγκριση με το τρέχον κόστος με το οποίο χρεώνουν οι ρώσοι τους αμερικανούς για τις διαστημικές αποστολές.

Ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, μέσω του προσωπικού του blog, κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι ανάγκασε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να υπογράψει τη νέα ακριβότερη σύμβαση με τη Μόσχα, μετά τη μη έγκριση του συνολικού προϋπολογισμού 821 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας και τη χρήση εναλλακτικής λύσης, για την αποστολή των αστροναυτών στο διάστημα.

Το ρωσικό Soyuz είναι το μοναδικό διαθέσιμο μέσο για τη μεταφορά αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετά το τέλος των πτήσεων των διαστημικών λεωφορείων των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο του 2011.