18 μήνες πριν την επίθεση, το όνομα του Τσερνάεφ ήταν στη λίστα της CIA

18 μήνες πριν από το χτύπημα στο μαραθώνιο της Βοστόνης, οι αμερικανικές αρχές είχαν προσθέσει το όνομα του Τάμερλαν Τσερνάεφ σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία, όπως επιβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press.

Οι ρωσικές αρχές είχαν επικοινωνήσει με τη CIA και είχαν ζητήσει να ερευνηθεί ο Τσερνάεφ καθώς είχε γίνει ακόλουθος του ακραίου ισλαμισμού. Έξι μήνες πριν από αυτό, και πάλι κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το FBI είχε κάνει έρευνες για τον Τσερνάεφ.

Όμως, δεν βρέθηκε κάποια σχέση του με τρομοκρατικούς πυρήνες ή εμπλοκή σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Η δημόσια επιβεβαίωση ότι το όνομα του Τσερνάεφ είχε ήδη μπει σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία αναμένεται να προκαλέσει παρέμβαση του Κογκρέσου, που θα ζητήσει να ερευνηθεί αν η αμερικανική κυβέρνηση ερεύνησε επαρκώς τις επισημάνσεις της Μόσχας.

Το όνομα του Τάμερλαν περιεχόταν στη λεγόμενη λίστα TIDE (Περιβάλλον Δεδομένων για τις Ταυτότητες Τρομοκρατών). Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να ερευνώνται στενά όλοι οι ύποπτοι. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα περιέχονται περισσότερα από 745.000 ονόματα.

Οι ερευνητές του FBI και της CIA υποστηρίζουν πάντως ότι οι μέχρι τις επιθέσεις ενέργειες του Τσερνάεφ δεν δικαιολογούσαν κάποια παρέμβαση από την αντιτρομοκρατική και γι' αυτό το όνομα του απλά παρέμεινε στη λίστα TIDE.