Τι συμβαίνει επιτέλους με τις σχέσεις;

Είναι κάθε σχέση διαφορετική ή παρουσιάζουν όλες κάποια ομοιότητα; Ποιος φταίει για τα προβλήματα, ο άνδρας, η γυναίκα ή και οι δύο; Ατέλειωτα είναι ίσως τα ερωτήματα που ακολουθούν την πολυπλοκότητα των σχέσεων που απασχολούν για χρόνια τα δύο φύλα, την επιστημονική (και όχι μόνο) κοινότητα και εν τέλει, τον καθένα ξεχωριστά.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να εξηγήσουν το φαινόμενο "σχέση" και όσα αυτό συνεπάγεται, δύο κορυφαίοι Αμερικανοί κοινωνιολόγοι, η Δρ. Pepper Swarch, καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ο Δρ. James Witte διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Mason, διεξήγαγαν έρευνα σε πάνω από 100.000 συμμετέχοντες απ' όλο τον κόσμο, αναζητώντας το κύριο συστατικό μιας "ευτυχισμένης σχέσης".

Η έρευνα δημοσιεύεται σε βιβλίο με τίτλο "The normal Bar" και βασίζεται σε ερωτηματολόγιο 1.300 ερωτήσεων που αφορούν όλες τις πτυχές των σχέσεων, όπως τα συναισθήματα, το χαρακτήρα, τις επιλογές κλπ. Στόχος της έρευνας είναι να δώσει μία απάντηση σε περίπλοκα ερωτήματα, όπως: τι συμβαίνει στο πάθος με την πάροδο του χρόνου, τι αναζητά κάθε φύλο από τον ερωτικό του σύντροφο, τους παράγοντες που πυροδοτούν τις συγκρούσεις στο γάμο, το ρόλο που παίζουν τα παιδιά στη σχέση, ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τον άλλο "τρελό".

Μπορεί η αποστολή των ερευνητών να ήταν εξ' αρχής δύσκολη και για μερικούς ακατόρθωτη, καθώς το ζήτημα προβληματίζει τους δεσμευμένους - ή και όχι - πολύ καιρό πριν την έρευνα, χωρίς αποτέλεσμα, όμως μερικά από τα ευρήματα εκπλήσσουν. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι, το 48% των ανδρών έχουν ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, σε αντίθεση με το (ανέλπιστα μικρό) 28% των γυναικών! Στο ίδιο πλαίσιο "ευδαιμονίας", το 74% των εθελοντών δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους, ενώ το 66% που ισχυρίζονται ότι έχουν βρει "το άλλο τους μισό", μοιάζει με σενάριο από ρομαντική κομεντί.

Το σημείο που ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, είναι αυτό περί απιστίας. Είναι γνωστό ότι, κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά απλώς και μόνον την έννοια. Επομένως, τα πράγματα περιπλέκονται όσον αφορά στις πρακτικές της. Γι' αυτό και μόλις το 15% των εθελοντών παραδέχθηκαν ότι "έχουν απατήσει τους συντρόφους τους", ενώ το ποσοστό διπλασιάστηκε (33%) στην ερώτηση που αφορούσε το σεξ εκτός σχέσης. Παρόλα αυτά, η έρευνα αποδεικνύει ότι, η εκδήλωση τρυφερότητας στη σχέση προκειμένου να διατηρηθεί η "φλόγα" έχει κι αυτή πολλές εκφάνσεις και μυστικά.

Το βέβαιο πάντως, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, είναι ότι, η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια είναι κατασταλτικός παράγοντας. Από τις απαντήσεις φάνηκε ότι, η ύπαρξη της είναι που εγγυάται τη διατήρηση της σχέσης, ενώ η απουσία της, αυτή που οδηγεί στη διάλυση του δεσμού. Τελικά, η ρήση "οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη και οι άνδρες από τον Άρη" μάλλον δεν αρκεί.