Ψάχνοντας για επιζώντες στην Kόλαση του Δάντη

Η συγκλονιστική χθεσινοβραδινή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων του Τέξας, άφησε πίσω της ένα τοπίο καταστροφής που, στο φως της ημέρας κάνει την πραγματικότητα ακόμα πιο σκληρή. 

Γύρω στους 15 υπολογίζονται οι νεκροί και 160 οι τραυματίες από την φωτιά που τύλιξε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και την έκρηξη που ισοπέδωσε σχεδόν 75 σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Τουλάχιστον 1200 άνθρωποι έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε μια μικρή πόλη που θυμίζει πια φάντασμα.

Επιπλέον, τρεις ή τέσσερις εθελοντές πυροσβέστες που έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς, αγνοούνται μέχρι αυτή την ώρα στον χώρο του εργοστασίου.

 Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας κήρυξε την κομητεία Μακ Λέναν- όπου υπάγεται η πόλη Γουέστ και το εργοστάσιο της Γουάκο- σε κατάσταση ανάγκης, ενώ οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια του εργοστασίου λιπασμάτων και των ισοπεδωμένων κτιρίων συνεχίζονται.   

Η πόλη είναι καλυμμένη με έναν αποπνικτικό τοξικό λευκό καπνό καθώς το εργοστάσιο ακόμα σιγοκαίει.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο εργοστάσιο τη στιγμή της πυρκαγιάς μπορεί να βρίσκονταν περίπου 25 τόνοι χημικών ουσιών και είναι πιθανό να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη αντίδραση. Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί και λόγω των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων στην πολιτεία πλησιάζει καταιγίδα.

Αν και η αστυνομία υπολογίζει κατά προσέγγιση τα θύμτα σε 15, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX υποστηρίζει ότι οι νεκροί φτάνουν τους 70 , πληροφορίες όμως  που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο τόπος της έκρηξης αντιμετωπίζεται ως σκηνή εγκλήματος, ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια αλλά οι πρώτες εικασίες αναφέρουν ότι πιθανόν να οφείλεται σε ανάφλεξη αμμωνίας.

Την συμπάθεια και την υποστήριξη του στους ανθρώπους της πόλης Γουέστ εξέφρασε σε μήνυμά του και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στους φορείς, τις οικογένειες των θυμάτων και τους πληγέντες.