Ομπάμα: Προετοιμαζόμαστε για “παν ενδεχόμενο”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι αναμένει κι άλλες προκλητικές κινήσεις από την Βόρεια Κορέα και σημείωσε ότι -αν και δεν πιστεύει πως η χώρα  έχει την ικανότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε έναν βαλλιστικό πύραυλο- οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για "παν ενδεχόμενο".

"Πιστεύω ότι  η Βόρεια Κορέα θα κάνει μάλλον κι άλλες προκλητικές κινήσεις— τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εκπομπή "Today" του δικτύου NBC.

"Αλλά η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να το ελέγξουμε και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική φάση, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να εργαστούν μέσω της διπλωματίας για ορισμένα από αυτά τα ζητήματα", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί έναν "ταπεινωτικό" διάλογο με τις ΗΠΑ και ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν συνομιλίες έως ότου η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την, "εχθρική" πολιτική της απέναντι στην ίδια, και τις "πυρηνικές απειλές" της.

"Δεν είμαστε αντίθετοι στον διάλογο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να αρχίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο έναν ταπεινωτικό διάλογο με έναν συνομιλητή ο οποίος επισείει μια πυρηνική απειλή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. 

Παράλληλα,η Πιονγκγιάνγκ έστειλε “τελεσίγραφο” επίθεσης προς τη Νότια Κορέα εάν δεν σταματήσουν οι “αντι-βορειοκορεατικές ενέργειες”, ύστερα από  διαδήλωση συντηρητικής ομάδας στη Σεούλ, η οποία έκαψε το ομοίωμα του πρώην ηγέτη του καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

 Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα χαρακτηρίζει "λυπηρό" το τελεσίγραφο και δηλώνει ότι θα απαντήσει αποφασιστικά σε περίπτωση "ενορχηστρωμένων προκλήσεων".