“Οι στρατιώτες από το Αφγανιστάν να κάνουν διαλογισμό”

Στο μυαλό του ο... κόσμος είναι κάπως έτσι:

Οι ταινίες του έχουν μαγέψει αλλά και... μπερδέψει εκατομμύρια ανθρώπων.

Τώρα ο γνωστός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς προτείνει τη δική του... συνταγή για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες που αντιμετωπίζουν βετεράνοι του πολέμου.

Ο κ. Λιντς λοιπόν προτείνει, οι στρατιώτες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν να κάνουν υπερβατικό διαλογισμό!

Παρουσιάζοντας στο Μπέβερλι Χιλς το ντοκιμαντέρ του διάρκειας 70 λεπτών με τίτλο "Διαλογισμός, Δημιουργικότητα, Ειρήνη", ο Λιντς επισήμανε τις θετικές συνέπειες της τεχνικής αυτής σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, σε κρατούμενους και σε γυναίκες θύματα βιασμού.

"Ο κόσμος λέει πως πρόκειται για μια μορφή διαλογισμού του Μίκι Μάους ή πως απευθύνεται σε αρχάριους. Αυτά που λένε δεν έχουν σημασία. Πρόκειται για μια αρχαία μορφή διαλογισμού, που βοηθά σημαντικά την ανθρώπινη ύπαρξη", τόνισε ο ίδιος.

Σκηνή από την ταινία του Inland Empire

"Είναι ένας...καταστροφέας του στρες και πραγματικά τον χρειαζόμαστε", πρόσθεσε.

Ο Μπομπ Ροθ διευθυντής του Ιδρύματος Λιντς δήλωσε πως το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα εξετάσει τα πιθανά οφέλη της πρακτικής αυτής για τους βετεράνους που επιστρέφουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Λιντς είναι αυτός, μπορείς να του πεις όχι;

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, που είχε προταθεί για Οσκαρ για τις ταινίες τους "Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (1980), "Μπλε Βελούδο" (1986) και "Μαλχόλαντ Ντράιβ" (2001), είναι φανατικός υποστηρικτής του υπερβατικού διαλογισμού όπως αυτός διαδόθηκε την δεκαετία του '60 από τον Ινδό γκουρού Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του Λιντς στην Ευρώπη και τις συναντήσεις του με φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, στους οποίους εξηγεί κάτω από τους ήχους του σιτάρ τα οφέλη του υπερβατικού διαλογισμού.

Αρκετοί πάντως – ακόμη και φανατικοί οπαδοί- του διάσημου σκηνοθέτη ομολογούν ότι μετά τις ταινίες του χρειάζονται διαλογισμό για να καταλάβουν... τι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης. 

Aπό την άλλη, ίσως θα μπορούσε η πρόταση του να αποτελεί τη... Χαμένη Λεωφόρο προς την αντιμετώπιση του στρες.