Κατάπαυση πυρός… αναβάλλεται

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για να υπογραφεί επιτέλους η πρώτη συνθήκη που θα αφορά στο Εμπόριο Όπλων.

Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία εμπόδισαν την υπογραφή συνθήκης με το αιτιολογικό ότι μια τέτοια συνθήκη και οι περιορισμοί που επιβάλλει υποσκάπτει τη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.

Οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν και τα 193 μέλη του ΟΗΕ, διεκόπησαν απότομα.

Αφού εισακούστηκαν οι ενστάσεις Τεχεράνης, Πιονγκγιάνγκ και Δαμασκού, πολλά κράτη ζήτησαν την έγκριση μιας συμφωνίας με βάση την πλειοψηφία. Και οι τρεις χώρες που μπλόκαραν την απόφαση υπόκεινται σε κάποιας μορφής εμπάργκο όπλων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για “καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στήριξε ουσιαστικά τους τρεις αντιφρονούντες λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια συνθήκη που αγνοεί τη φωνή της μειονότητας.

Αν τελικά η συνθήκη περάσει σε κάποια από τις επόμενες συνελεύσεις του ΟΗΕ, θα είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη που θα περάσει ρυθμίσεις σχετικά με το εκτιμώμενο 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκόσμιο εμπόριο όπλων και θα επιδιώξει τη διακοπή της εξαγωγής όπλων εάν αυτά προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.