Ο γάμος των ομοφυλοφίλων επί τάπητος και στις ΗΠΑ

Στο μικροσκόπιο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ μπαίνει ο γάμος των ομοφυλοφίλων και το κατά πόσον αυτός θα μπορεί να επιτραπεί εάν οι πολίτες απορρίψουν σχετική πρόταση μέσω δημοψηφισμάτων. Ειδικότερα, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν η απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια – γνωστή και ως “Πρόταση 8” είναι συνταγματική.

Επιπλέον, αύριο Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την εγκυρότητα της νομοθεσίας του 1996, που υποστηρίζει ότι ο γάμος είναι η ένωση αποκλειστικά μεταξύ ανδρός και γυναικός.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί στα τέλη Ιουνίου.

Έξω από το δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, εν μέσω χιονιού και βροχόπτωσης, δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές -ορισμένοι παρέμειναν εκεί επί μέρες- προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την εξέταση των δυο υποθέσεων.

Οι ακτιβιστές του δικαιώματος στον γάμο των ομοφυλοφίλων ευελπιστούν ότι οι εννέα δικαστές του Σώματος θα αποφανθούν ότι οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου προστατεύονται από το αμερικανικό Σύνταγμα και ότι θα ανατρέψει τους ισχύοντες περιορισμούς.

Οι πολέμιοι του γάμου των ομοφυλοφίλων επιθυμούν μία δικαστική απόφαση που θα προστάτευε τον παραδοσιακό ορισμό του γάμου ως την ένωση μεταξύ ανδρός και γυναίκας.

Πάντως, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη σε εθνικό επίπεδο στρέφεται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και των πολιτικών ενώσεων.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε στα μέσα Μαρτίου διαπίστωσε ότι το 63% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ τόσο του γάμου όσο και της πολιτικής ένωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Να σημειωθεί ότι άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.