Αυτή ήταν πιθανότατα η πιο περίεργη πόλη στην ιστορία της ανθρωπότητας

Αυτή ήταν πιθανότατα η πιο περίεργη πόλη στην ιστορία της ανθρωπότητας

Τι είναι η «Zzyzx», τo καλιφορνέζικο αίνιγμα της ερήμου

Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ δεν φημίζονται για την πρωτοτυπία τους στα ονόματα των πόλεων και κάτι Βερσαλλίες, Βερολίνο, Αθήνα, Κάιρο το αποδεικνύουν περίτρανα.

Στα μισά του πολύβουου διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 15 όμως μεταξύ Λος Άντζελες και Λας Βέγκας, καταμεσής της μοναχικής Ερήμου Μοχάβε, θα πέσεις πάνω σε μια ασυνήθιστη πινακίδα που θα σε κατευθύνει σε ένα περίεργο μέρος που το λένε «Zzyzx Road» (προφέρεται Τζάι-Τζεξ).

Εκεί, στο τέλος του δρόμου, θα συναντήσει ο περιπετειώδης ταξιδιώτης ένα εγκαταλειμμένο οικοδομικό συγκρότημα που δεν μπορεί πλέον να αποκαλύψει τι ήταν άλλοτε η μικρή αυτή πόλη.

Η ιστορία της αινιγματικής αυτοκρατορίας του Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια και του πρώτου τηλε-ευαγγελιστή της ιστορίας (ραδιο-ευαγγελιστή, για να είμαστε ακριβείς) είναι όσο πιο περίεργη παίρνει.

Όπως υποδεικνύει εξάλλου και το απόκοσμο όνομά της κληρονομιάς του…

Ο Curtis Howe Springer είχε ένα όραμα

Ο Curtis Springer γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ (όχι της Αγγλίας, αλλά της Αλαμπάμα) το 1896. Η προσωπική του ιστορία δεν είναι εύκολο να ξεδιαλυθεί από το ψέμα, καθώς η τάση του να μεγαλοποιεί τα γεγονότα της ζωής του έριξε όσο να πεις τη σκιά της πάνω στην πραγματικότητα.

Ο ίδιος μάς λέει πάντως πως η ευαγγελική του καριέρα ξεκίνησε στο πλευρό ενός ακόμα πιο γνωστού μεθοδιστή κήρυκα, δίπλα στον οποίο θα μάθαινε τα μυστικά μιας τέχνης που θα του παρείχε όλα τα μέσα πλουτισμού και φήμης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο Σπρίνγκερ κατέφτασε στο Σικάγο, όπου και παρακολούθησε κάποια σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών. Κάποια στιγμή ξεπήδησε ολιστικός θεραπευτής και έδινε τώρα τις δικές του διαλέξεις, προσφέροντάς τες δωρεάν αλλά καλωσορίζοντας τις δωρεές, τις οποίες αποκαλούσε «Πώς να εξορίσετε την αρρώστια και να μάθετε τις χαρές της ζωής».

Στην προσπάθειά του να μαγνητίσει ακόμα μεγαλύτερα ακροατήρια, άρχισε να καμώνεται τον γιατρό και τον ιερέα, κολλώντας μπροστά από το όνομά του το «δρ», το «καθηγητής», το «αιδεσιμότατος» ή κάποιον άλλο μεγαλεπήβολο τίτλο. Μια ετικέτα που λάτρευε ιδιαιτέρως ο θιασώτης αυτός της ομοιοπαθητικής ήταν το «πρύτανης του Κολεγίου Γκριρ», το οποίο ήταν στην πραγματικότητα μια φαλιρισμένη σχολή μηχανικών αυτοκινήτων!

Βίος και πολιτεία καθώς ήταν, είπε να βγει στα ερτζιανά να κάνει τα ιερά του κηρύγματα. Δεν μπορούσε φυσικά να φανταστεί πως ο ραδιοσταθμός θα ερευνούσε το παρελθόν του, στέλνοντας αίτημα στο γραφείο ερευνών του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Η ιατρική κοινότητα ξεψάχνισε το ζηλευτό βιογραφικό του και το βρήκε ολότελα πλαστό, χαρακτηρίζοντάς τον κομπογιαννίτη και αλμπάνη αρχικά, όταν όμως πληροφορήθηκε την πλήρη έκταση της απάτης του τον ανέβασε στο βάθρο της αγυρτείας αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Τσαρλατάνων»!

Κανένα πρόβλημα για τον Springer, που πήγε μια μέρα στα κεντρικά του Ιατρικού Συλλόγου για να ξεκαθαρίσει το πράμα, αν και το θράσος του δεν θα τον οδηγούσε εκεί ακριβώς όπου θα ήθελε. Οι επιστήμονες κατάλαβαν αμέσως πως δεν είχε καμία ιατρική γνώση και όλοι τον φώναζαν πια ψευτογιατρό και απατεώνα…