Υπηκοότητα για τους παράνομους μετανάστες θέλουν οι Αμερικάνοι

Η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι τα εκατομμύρια παράνομων μεταναστών στη χώρα πρέπει να έχουν τα μέσα για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στηρίζει τις προσπάθειες του Κογκρέσου να βελτιώσει τους νόμους περί μετανάστευσης.

Στην έρευνα του Public Religion Research Institute, που δημοσιεύει το ΑΠΕ, το 63% των Αμερικανών δηλώνει πως στηρίζει τη διαδικασία απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας για τους ξένους που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το 71% των Δημοκρατικών και το 53% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν πως τελικά οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μπορούν να αποκτούν την αμερικανική υπηκοότητα.

Η διαδικασία απόκτησης της αμερικανικής υπηκοότητας είναι το βασικό θέμα του σχεδίου για τη μετανάστευση που συζητείται στη Γερουσία, αλλά και των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος συντηρητικός γερουσιαστής Ραντ Πολ ζήτησε αυτήν την εβδομάδα τη νομιμοποίηση 11 εκατομμυρίων ξένων, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, που ζουν στις ΗΠΑ και η πλειοψηφία τους προέρχεται από την Λατινική Αμερική.

Η πρότασή του αυτή δείχνει μια ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής των συντηρητικών που συνήθιζαν να τάσσονται υπέρ της απέλασης των παράνομων μεταναστών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στάση τους κυρίως μετά την μεγάλη υποστήριξη ισπανόφωνων και άλλων μειονοτήτων στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπαμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την δημοσκόπηση προκύπτει πως λιγότεροι Αμερικανοί θεωρούν πλέον πως ο καλύτερος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών είναι να ενισχυθούν περισσότερο τα σύνορα και οι αρχές να προχωρούν στην σύλληψη και την απέλαση όσων ζουν παράνομα στις ΗΠΑ. Το ποσοστό που θεωρεί ότι αυτή η πολιτική είναι η καλύτερη μειώθηκε στο 29% από 36% που ήταν το 2011.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 6 ως τις 10 Μαρτίου, τηλεφωνικά σε δείγμα 4.465 ατόμων, σε συνεργασία με το Brookings Institution.