Στο εδώλιο με κατηγορίες για τρομοκρατία ο γαμπρός του Λάντεν

Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιτ, ο γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν που είχε εμφανισθεί στο πλευρό του πρώτου και του δεύτερου στην ιεραρχία της Αλ-Κάιντα την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης κατηγορούμενος για τρομοκρατία αφού, όπως δήλωσαν αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, συνελήφθη στο εξωτερικό και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη.

"Η σύλληψη του Αμπού Γάιτ είναι ένας σημαντικός σταθμός στις διαρκείς προσπάθειές μας εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Λάιζα Μόνακο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2001, την επομένη των επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ο Αμπού Γάιτ είχε πάρει το λόγο εξ ονόματος της Αλ-Κάιντα στο πλευρό των Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, του πρώτου και του δεύτερου στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αμπού Γάιτ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι ένας "μεγάλος στρατός σχηματίζεται εναντίον τους" και είχε καλέσει "το έθνος του ισλάμ" να δώσει μάχη εναντίον "των εβραίων, των χριστιανών και των Αμερικανών", υπενθυμίζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο δεν προβαίνει σε καμιά διευκρίνιση σχετικά με τις συνθήκες ή τον τόπο σύλληψης του Αμπού Γάιτ, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια από τις κόρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν και είναι μέλος της Αλ-Κάιντα τουλάχιστον από το Μάιο του 2001, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο Αμπού Γάιτ συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου στην Άγκυρα και στη συνέχεια απελάθηκε την 1η Μαρτίου στην Ιορδανία, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Στη συνέχεια συνελήφθη από πράκτορες της CIA στο ιορδανικό έδαφος και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τη "Χουριέτ".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, ο Αμπού Γάιτ, ο οποίος βρισκόταν στην υπηρεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης τουλάχιστον από το Μάιο του 2001 μέχρι και ολόκληρο το 2002, είναι "ένα άτομο που αναμίχθηκε στην προετοιμασία και την εκτέλεση ενός ομοσπονδιακού εγκλήματος τρομοκρατίας εναντίον των ΗΠΑ, των πολιτών τους και των κατοίκων τους και των περιουσιών τους".

Θα οδηγηθεί σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ενώπιον του δικαστή Λιούις Κάπλαν, διευκρίνισε το υπουργείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι συνωμότησε για να σκοτώσει Αμερικανούς και ότι απείλησε τις ΗΠΑ με άλλες επιθέσεις.

Αμέσως αφού ανακοινώθηκε χθες το κατηγορητήριο εναντίον του Αμπού Γάιτ, ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά του στη Νέα Υόρκη και ζήτησαν να φυλακιστεί στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται ήδη ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο κατά δήλωσή του "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μαχητές ως εχθρούς, το αμερικανικό δικαστικό σύστημα δεν έχει ένα κατάλληλο χώρο", δήλωσε ο Μάικ Ρότζερς, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. "Ο πρόεδρος πρέπει να στείλει όλα τα συλληφθέντα μέλη της Αλ Κάιντα στο Γκουαντάναμο".

"Πρέπει να πάει φυλακή στο Γκίτμο, πρέπει να τον κρατήσουμε εκεί και να τον ανακρίνουμε για να είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε ό,τι ξέρει", πρόσθεσε η γερουσιαστής Κέλι Αγιότ.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ χαρακτήρισε "πολύ κακό προηγούμενο" την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να μεταφερθεί ο ύποπτος στη Νέα Υόρκη "χωρίς να το γνωρίζει το Κογκρέσο".

Πηγή της αμερικανικής αστυνομίας δήλωσε πάντως ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν ανησυχεί τόσο ότι η υπόθεση του Αμπού Γάιτ θα δημιουργήσει πρόβλημα ασφαλείας, όσο ανησυχούσε για τις δίκες του Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του.