Η Τουρκία “παρέδωσε” στις ΗΠΑ τον γαμπρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν,και εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Αμπού Γκάιθ,  ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου στην Άγκυρα, μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από πράκτορες της CIA, αφού πρώτα απελάθηκε από τις Τουρκικές αρχές στην Ιορδανία .

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η απέλαση του Αμπού Γκάιθ από την Τουρκία συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Άγκυρα.

Ο Γκάιθ κρατείται υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας  σε ένα κέντρο κράτησης στην Νέα Υόρκη  μέχρι να του απαγγελθούν κατηγορίες και να παραπεμφθεί σε δίκη , η οποία πιθανότατα θα γίνει σε δικαστήριο στο κάτω Μανχάταν, μόλις μερικά τετράγωνα από το χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ο Αμπού Γκάιθ είχε συλληφθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διαμονή του σε πολυτελές ξενοδοχείο της Άγκυρας, έπειτα από πληροφορίες που τους διοχέτευσε η CIA, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο γαμπρός του Μπιν Λάντεν φέρεται να είχε εισέλθει παράνομα στο τουρκικό έδαφος και να είχε εγκατασταθεί εκεί με την οικογένειά του.

Την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, ο Αμπού Γκάιθ άρχισε να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα  σε προπαγανδιστικά βίντεο του τρομοκρατικού δικτύου, πλάι στον πεθερό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.