Πρώτη η Κλίντον σε δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές του 2016

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016 απέχουν ακόμη πολύ, αλλά οι δημοσκόποι ερωτούν ήδη τους ψηφοφόρους και η Χίλαρι Κλίντον έρχεται πρώτη.

Σε  έρευνα το ινστιτούτο Κουίνιπιακ για φανταστικές αναμετρήσεις, η Δημοκρατική πρώην υπουργός Εξωτερικών , η οποία πρόσφατα αποχώρησε από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προηγείται με διαφορά των τριών εικονικών ρεπουμπλικάνων υποψηφίων.

Με αντίπαλο τον  κυβερνήτη του Νιού Τζέρζι, τον Κρις Κρίστι, η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει 45% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% για τον ρεπουμπλικάνο.

Με αντίπαλο τον Πολ Ράιαν, τον συνυποψήφιο του Μιτ Ρόμνεϊ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ή τον Μάρκο Ρούμπιο, ανερχόμενο αστέρα του κόμματος, η Χίλαρι Κλίντον φθάνει ακόμη και στο 50% της πρόθεσης ψήφου.

"Είναι προφανώς μακράν η πιο γνωστή και με περισσότερα από 20 χρόνια στη δημόσια σκηνή μπόρεσε να δημιουργήσει μια ευνοϊκή εντύπωση στους Αμερικανούς", σχολιάζει ο Πίτερ Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων .

Ένας άλλος μη αμελητέος παράγοντας είναι το γεγονός ότι "η μάρκα 'Ρεπουμπλικανός' δεν πάει καλά αυτή τη στιγμή", υπενθυμίζει ο δημοσκόπος.

Η Χίλαρι Κλίντον, που την ημέρα των εκλογών θα είναι 69 ετών, δεν έχει πει τίποτε για τις προθέσεις της, αλλά ούτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια. Έπειτα από τέσσερα χρόνια επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, έχει πει μόνο ότι θέλει να ξεκουραστεί.