Μετάλλιο τιμής για τις μάχες μέσω… κυβερνοχώρου

Όλο και περισσότερο οι πόλεμοι δεν αφορούν πια τη μάχη σώμα με σώμα, ούτε καν τη μάχη με κανονικά στρατεύματα αλλά τη μάχη μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων με τους στρατιώτες να έχουν ως όπλο ανά χείρας ένα κουμπί με το οποίο εκτοξεύουν πυρά κατά στόχων που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης. Έτσι ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να καθιερώσει μετάλλια τιμής για... κυβερνοστρατιώτες.

Σύμφωνα με το Associated Press, με απόφαση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λίον Πανέτα, η τιμητική διάκριση θα απονέμεται σε όσους σημειώνουν στρατιωτικές επιτυχίες σε πολέμους... εξ αποστάσεως.

Θα δοθεί δε αναδρομικά σε όσους έχουν καταγράψει σημαντικές νίκες σε κυβερνομάχες από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά.

Αυτό περιλαμβάνει χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών – των λεγόμενων drones- ή ειδικούς του κυβερνοπολέμου, οι δραστηριότητες των οποίων (αμυντικές ή επιθετικές) καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

Οι χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ βρίσκονται πολλές φορές σε βάσεις στο ηπειρωτικό έδαφος της χώρας, χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σημεία των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν ή γύρω από το Κέρας της Αφρικής, το νέο πεδίο μάχης των ΗΠΑ.