Το μήνυμα του Ομπάμα στα Σουαχίλι

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  ζήτησε από το λαό της Κένυας,  όπου γεννήθηκε  ο πατέρας του, να αποφύγουν τη βία και τον εκφοβισμό στις εκλογές του επόμενου μήνα, για να μην επαναληφθούν τα αιματηρά επεισόδια των εκλογών του 2007, όπου έχασαν την ζωή τους πάνω από 1000 άνθρωποι.

Ο Ομπάμα ξεκίνησε το μήνυμα του – το οποίο μεταδόθηκε υποτιτλισμένο από το  YouTube- με ένα χαιρετισμό στα Σουαχίλι, την εθνική και επίσημη γλώσσα τόσο της Κένυας, όσο και της Τανζανίας και της Ουγκάντας .

Με την φράση "Habari yako" χαιρέτησε ο Αμερικανός πρόεδρος τους -κατά το ήμισυ- συμπατριώτες του και δήλωσε ότι οι εκλογές της 4ης Μαρτίου είναι μια ευκαιρία για τους Κενυάτες  να αποδείξουν ότι δεν είναι  απλά μέλη των φυλών ή εθνικών ομάδων, αλλά ένα υπερήφανο ηνωμένο έθνος.

" Η Κένυα πρέπει να απορρίψει τον εκφοβισμό και τη βία και να επιτρέψει την ελεύθερη και δίκαιη ψηφοφορία. Οι Κενυάτες πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, όχι στους δρόμους" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο συνονόματος πατέρας του Αμερικανού προέδρου σκοτώθηκε στην Κένυα σε αυτοκινητιστικό το 1982 ενώ η γιαγιά του, Σάρα Ομπάμα, μένει ακόμα σε ένα μικρό χωρίο της Κένυας, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές .