Μήνυμα συμπαράστασης του Ομπάμα στους Σύρους πολίτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα την παροχή επιπλέον βοήθειας 155 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ των Σύρων προσφύγων που είναι αντιμέτωποι με τη “βαρβαρότητα” του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ τους απήθυνε ένα μήνυμα συμπόνοιας και συμπαράστασης .

“Θέλω να μιλήσω απευθείας στον συριακό λαό, που τα τελευταία δύο χρόνια υποφέρει από την κτηνωδία του καθεστώτος” άρχισε το μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο YouTube με αραβικούς υπότιτλους.

“Τη στιγμή που εργαζόμαστε για να τερματιστούν οι βιαιότητες των οποίων είστε θύματα, αυτή η βοήθεια θα καλύψει κάποιες άμεσες και καθημερινές σας ανάγκες. Με τη νέα βοήθεια θα έχετε περισσότερα ζεστά ρούχα για τα παιδιά και περισσότερα φάρμακα για τους ηλικιωμένους, αλεύρι και καλαμπόκι για τις οικογένειές σας, κουβέρτες, παπούτσια και θερμάστρες για όσους ζουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές”, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στον μήνυμα του, προσπάθησε να εμψυχώσει τους αντικαθεστωτικούς άμαχους πολίτες λέγοντας ότι “Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι το καθεστώς συνεχίζει να αποδυναμώνεται και χάνει έδαφος ενώ η αντιπολίτευση δυναμώνει.” Μάλιστα, ο Ομπάμα υποσχέθηκε στους Σύρους ότι , όταν έρθει η ώρα να φτιάξουν το μέλλον τους , θα βρουν “ έναν εταίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. "

Η ανακοίνωση της νέας αμερικανικής βοήθειας -που ανεβάζει σε 365 εκατομμύρια δολάρια την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες από την κρίση στη Συρία- έρχεται μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή στο Κουβέιτ μιας συνόδου δωρητών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στόχος της συνόδου είναι να συγκεντρωθεί ένα ποσό υψηλότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την παροχή βοήθειας στους σύρους πρόσφυγες. Περίπου εξήντα χώρες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο δωρητών, μεταξύ αυτών η Ρωσία και το Ιράν, χώρες οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.