Φοβούνται ότι στην ορκωμοσία τους σέρβιραν… κονσέρβα

Βαρύνουσα η ομιλία του Ομπάμα και εντυπωσιακό το φόρεμα της Μισέλ. Αλλά αυτό που απασχολεί τους Αμερικανούς είναι η Μπιγιονσέ. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι κατά την επίσημη τελετή για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα δεν τραγούδησε ζωντανά το “The Star-Spangled Banner” ( ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ) αλλά απλώς συγχρόνισε τέλεια τα χείλη της με την ηχογραφημένη απόδοση του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια τήρησε σιγή ιχθύος την Τρίτη παρά τη θύελλα που ξέσπασε αν τραγούδησε play back.

Eκπρόσωπος της ορχήστρας του αμερικανικού ναυτικού των ΗΠΑ, είπε ότι η διάσημη τραγουδίστρια, αποφάσισε να πάει την τελευταία στιγμή με προ-ηχογραφημένη μουσική και κατά τη γνώμη της, ο εθνικός ύμνος δεν αποδόθηκε ζωντανά.

Λίγο αργότερα όμως η ορχήστρα του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ανασκεύασε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της. “Όσον αφορά την ερμηνευτική απόδοση της κυρίας Knowles-Carter, η ορχήστρα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει αν ήταν ζωντανή ή προ-ηχογραφημένη”. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης, ότι τα μέλη της ορχήστρας και η Μπιγονσέ που στην ανακοίνωση αποκαλείται με το επώνυμο της Knowles-Carter, δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν κοινή πρόβα πριν την τελετή της ορκωμοσίας.

“Κάθε κομμάτι της μουσικής που πρέπει να εκτελεστεί στην τελετή της ορκωμοσίας προ-ηχογραφείται, για κάθε δύσκολη περίπτωση, όπως βλάβη του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή άλλες συνθήκες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ορχήστρας του πολεμικού ναυτικού.

Οι εκπρόσωποι της τραγουδίστριας πάντως απέφυγαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Όποια και αν είναι η αλήθεια, δεν είναι η πρώτη φορά που σε επίσημη τελετή ακούστηκε προ- ηχογραφημένο κομμάτι. Συνέβη και στην πρώτη ορκωμοσία του Ομπάμα όταν οι τέσσερις κλασσικοί ερμηνευτές, τραγούδησαν προ-ηχογραφημένα λόγω του ψύχους. Η Μαντόνα το έκανε το 2012 στο αμερικανικό Super Bowl και η Γουίντει Χιούστον το 1991.

Η προ- ηχογράφηση εξάλλου έχει εξαπλωθεί στην μουσική βιομηχανία. Ο συγχρονισμός των χειλιών της Μπιγιονσέ έγινε πρωτοσέλιδο θέμα σε όλο τον κόσμο. “Μας άρεσε η απόδοση και είτε πρόκειται για συγχρονισμό των χειλιών ή όχι ήταν ωραία απόδοση, με πρωτοτυπία, σε ένα τραγούδι που όλοι έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές” έγραψε η Washington Post.