Ο Ομπάμα παρουσίασε το νομοσχέδιο κατά των όπλων

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε το πρόγραμμα 23 σημείων για αυστηρότερο έλεγχο στην διακίνηση όπλων στις ΗΠΑ, το οποίο θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή αμέσως μετά την ορκωμοσία του."Αυτό είναι το πρώτο έργο για την κοινωνία μας, να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για περιορισμό της διακίνησης πολεμικών όπλων καθώς και τη διεξαγωγή ελέγχων ποινικού μητρώου πριν από όλες τις πωλήσεις όπλων .

Περιορισμοί προβλέπονται και για τον αριθμό φυσιγγίων και σφαιρών που θα επιτρέπεται να πωλούνται . Οι γεμιστήρες θα μπορούν να περιέχουν μόνο μέχρι δέκα σφαίρες ενώ θα υπάρξει απαγόρευση και για την πώληση διατρητικών σφαιρών.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου έγινε παρουσία και πολλών συγγενών των θυμάτων από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. 

Ο Ομπάμα υπέγραψε τις 23 δράσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν άμεσα καθώς  δεν απαιτούν έγκριση του Κογκρέσου και είπε ότι θα ενισχύσει τα προγράμματα και τους ελέγχους ασφαλείας στα σχολεία.

Το σχέδιο του Ομπάμα καλεί το Κογκρέσο να ανανεώσει την απαγόρευση των πωλήσεων επιθετικών τουφεκιών, η οποία έληξε το 2004, περιέχει αίτημα για έλεγχο του ποινικού μητρώου των πελατών σε όλες τις αγορές όπλων, ζητεί την κατάργηση της δυνατότητας πωλήσεων στις εκθέσεις όπλων, καθώς και μια νέα ομοσπονδιακή νομοθεσία για το εμπόριο όπλων-που από καιρό ζητείται από τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων,  για να εξαλείψουν τα μη καταγεγραμμένα όπλα από τους δρόμους των πόλεων.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε σήμερα "αηδιαστικό και δειλό" το βίντεο κυκλοφόρησε από το λόμπι των εμπόρων όπλων NRA το οποίο επικρίνει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι προστατεύει τις κόρες τους με ένοπλους αστυνομικούς, ενώ αρνείται να κάνει το ίδιο για άλλους μαθητές.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της πολιτείας της Νέας Υόρκης λέγοντας ότι ήταν πέρασε εσπευσμένα το νομοσχέδιο και συγκεντρώθηκαν στο Κονέκτικατ ζητώντας να τεθεί τέλος στην "επίθεση" της κυβέρνησης κατά της οπλοκατοχής και της πώλησης όπλων .