Δραματικός απολογισμός αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό

Ανησυχητική και δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών που καταγράφηκαν μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών το 2012. Μέσα σε ένα χρόνο, 349 στρατιώτες έβαλαν τέλος στη ζωή τους, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ψυχολογική ακεραιότητα των στρατιωτών.

Τραγικότερο όλων είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών το 2012 είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών στο Αφγανιστάν, την ίδια περίοδο, επισημαίνει σε άρθρο του η στρατιωτική εφημερίδα Star and Stripes.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε τον αριθμό. Το 2011 ο αριθμός ήταν 301, σε σχέση με το 2010 που είχε φτάσει τις 295 αυτοκτονίες. Σχετικές εκθέσεις δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το 2008.

Ο υπουργός Άμυνας, Λιόν Πανέτα, τον περασμένο Μάιο χαρακτήρισε το θέμα των αυτοκτονιών ως “ένα από τα πιο σύνθετα και επείγοντα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η υπηρεσία”. Σε έκθεση του ο Πανέτα αναφέρει ότι “οι αρχηγοί, σε ολόκληρη την αλυσίδα της διοίκησης, πρέπει να προωθούν ένα εποικοδομητικό κλίμα εντολών που να ενισχύει τη συνοχή και να ενθαρρύνει όσους χρειάζονται βοήθεια να μη φοβούνται να τη ζητήσουν”.

Το υπουργείο έχει λάβει ποικίλα μέτρα προκειμένου να επιστήσει την προσοχή σχετικά με το θέμα των αυτοκτονιών παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους στρατιώτες.