Η προοπτική “παράτασης” στην ατζέντα Ομπάμα-Καρζάι

Μπαράκ Ομπάμα και Χαμίντ Καρζάι συναντήθηκαν σήμερα στον Λευκό Οίκο σε φιλικό κλίμα και συζήτησαν την πιθανότητα παράτασης της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων ακόμη και μετά το πέρας της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων του NATOστο Αφγανιστάν, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών – έπειτα από συνάντηση δυόμιση ωρων- ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πιθανότατα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και μετά το 2014 σε ρόλο "υποστήριξης ενός ικανού κι αποτελεσματικού αφγανικού στρατού", ώστε να διατηρηθεί η πίεση σε ό,τι απομένει από την Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της οργάνωσης. Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να διατηρήσει "μόνιμες βάσεις" στο Αφγανιστάν και είπε ότι η παράταση θα γίνει μόνο εάν συναφθεί προηγουμένως συμφωνία για την εξασφάλιση της πλήρους ασυλίας τους με την Καμπούλ.

Ο αριθμός των δυνάμεων αυτών και η φύση της αποστολής τους μπορεί να αποσαφηνιστεί σε μια "διμερή συμφωνία για την ασφάλεια", η οποία απομένει ακόμα να ολοκληρωθεί, ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε "ευτυχής" για την εξέλιξη αυτή και διαβεβαίωσε πως δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του το 2014, θεωρητικά της τελευταίας βάσει του Συντάγματος της χώρας του.