Αποζημίωση για βασανιστήρια σε φυλακισμένους του Αμπού Γκράιμπ

Έζησαν τη φρίκη και τον εξευτελισμό στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της εισβολής του 2003.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η αμερικανική εταιρεία Engility Holdings που έστειλε μισθοφόρους στο Ιράκ, θα καταβάλει 5,28 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε 72 πρώην κρατουμένους σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης, μεταξύ των οποίων και η φυλακή- κολαστήριο για τα σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια που υπέστησαν.

Οι φωτογραφίες των κρατουμένων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης από Αμερικανούς στρατιώτες είχαν κάνει το γύρο του κόσμου το 2003 και το 2004 προκαλώντας σοκ και τη διεθνή κατακραυγή.

Μια άλλη εταιρεία που παρείχε διερμηνείς στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ -και στην Αμπού Γκράιμπ- η CACI International, αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή που αναμένεται να εκδικαστεί φέτος.

Καμία εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ δεν καταδικάστηκε για την κακοποίηση, αλλά Αμερικανοί στρατιώτες που κρίθηκαν ένοχοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινή φυλάκισης για το ίδιο έγκλημα.