Στο πλευρό των ΗΠΑ για τους tomahawk οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Δικαιολογημένα τα πυραυλικά πλήγματα στη Συρία, αναφέρουν οι επτά ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν

“Δικαιολογημένα” χαρακτηρίζουν οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τα πυραυλικά πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

"Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων [χημικών] όπλων και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο", αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καταδικάζοντας "με τον εντονότερο τρόπο" την αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι "η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του Άσαντ από το 2013 όσο και από το Ισλαμικό Κράτος συνιστούν εγκλήματα πολέμου".

Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα) εκτιμούν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν "για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών". Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι "δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας" και ότι "μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254" του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και "θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ στη Συρία".