Ναι από Γερουσία, ίσως από Βουλή για δημοσιονομικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ

Σε συμφωνία κατέληξαν ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία για αποφυγή του λεγόμενου "δημοσιονομικού βαράθρου".  Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει την αναβολή των σκληρών περικοπών δαπανών κατά δύο μήνες.

O ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έχουν συναινέσει στη συμφωνία αυτή - όπως και το σύνολο σχεδόν (πλην 8) Ρεπουμπλικάνών γερουσιαστών. Αντίδραση όμως υπήρξε από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συμφωνία προβλέπει την εξισορρόπηση των περικοπών των δαπανών και της αύξησης των φόρων. Οι περικοπές ορισμένων δαπανών που απαιτούνται για να υπάρξει η αναβολή θα αφορούν σε ένα ποσοστό 50% τον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με την πηγή της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας και να εγκρίνει τη συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", με την οποία παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης και αυξάνεται η φορολόγηση για τους Αμερικανούς των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων.

"Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας και η Βουλή πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση", αναφέρει ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του μετά την υπερψήφιση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης από τη Γερουσία.

"Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών", είπε ο Ομπάμα.

Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την έλλειψη περικοπών στις δαπάνες στο νομοσχέδιο για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" που ψήφισε η Γερουσία, δήλωσε εκπρόσωπος του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Ερικ Κάντορ.

Η συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε περισσότερες από δύο ώρες δεν κατάληξε σε κάποια απόφαση για το αν το σώμα θα εξετάσει το νομοσχέδιο και ποιές θα είναι οι αλλαγές που θα προτείνουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...