Πόλεμο με τη δικαιοσύνη ανοίγει ο Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Ομοσπονδιακός δικαστή μπλόκαρε προσωρινά την εφαρμογή του – Προσφυγή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ουάσινγκτον) προσφυγή για να επανέλθει σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσφύγων.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες για να ανατρέψει την απόφαση, που έλαβε την Παρασκευή ομοσπονδιακός δικαστής ο οποίος ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ωστόσο, αμερικανικό εφετείο απέρριψε νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα.

Στην απόφαση προστίθεται πως αύριο Δευτέρα αναμένεται μια απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέρ της έφεσης που έχει ασκήσει.

Έπειτα από την προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ η οποία ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση εισόδου για όσους υπηκόους Ιράν, Ιράκ, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν, Υεμένης και Συρίας (που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα) κατέχουν έγκυρη βίζα.

Ετσι, οι ταξιδιώτες κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να μπουν στη χώρα όσο εξακολουθεί να ισχύει η άρση των απαγορεύσεων αυτών.

Στα αεροδρόμια επικρατεί πανικός με τις αεροπορικές εταιρείες να ανεβάζουν και πάλι στα αεροπλάνα επιβάτες που είχαν παρεμποδιστεί να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά: Διάταγμα Τραμπ: Ανεβαίνουν – κατεβαίνουν επιβάτες αφού ισχύει και αναιρείται

«Θα κερδίσουμε. Για το καλό της χώρας θα κερδίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, λίγο μετά την κατάθεση προσφυγής.  

Επίσης, η απόφαση της Παρασκευής κατά του Muslim Ban, όπως έγινε γνωστό το διάταγμα" έκανε τον Τραμπ να καταγγείλει χθες, Σάββατο, τον «αποκαλούμενο» δικαστή σε μια σειρά μηνυμάτων του στο Twitter.