ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Η ΕΕ προστατεύει τη συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε 13 πρόσωπα και 12 οντότητες του Ιράν, μερικές ημέρες αφότου ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι "προειδοποίησε" την Τεχεράνη για τη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου και άλλες δραστηριότητες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που αφορούν οι κυρώσεις, ορισμένα από τα οποία έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στον Λίβανο και στην Κίνα.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, αφού όπως τόνισε η πρόσφατη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Ισλαμική Δημοκρατία αποτέλεσε σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο ο Γκάμπριελ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε σύνδεσης της δοκιμής αυτής, η οποία έγινε την Κυριακή, και της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις.

«Είναι επίσης σαφές ότι η δοκιμή του πυραύλου δεν έχει καμιά συνέπεια στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», ανέφερε ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη συμφωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γκάμπριελ επισκεπτόμενος τα Ηνωμένα Έθνη.