Τραμπ: Τώρα αλλάζουν όλα, η Αμερική πάνω απ’όλα

«Θα σας φτιάξω δρόμους και γέφυρες, θα σας δώσω δουλειά, θα ξεκλειδώσουμε τα μυστήρια του διαστήματος, θα θεραπεύσουμε τις ασθένειες» υποσχέθηκε στο αμερικανικό έθνος ο νέος πρόεδρος.

«Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες της Αμερικής ήρθαν στο προσκήνιο και πήραν την εξουσία. Τώρα αλλάζουν όλα. Η Αμερική πάνω απ’όλα» είπε στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ.  

«Θα σας φτιάξω δρόμους και γέφυρες, θα σας δώσω δουλειά, θα ξεκλειδώσουμε τα μυστήρια του διαστήματος, θα θεραπεύσουμε τις ασθένειες, θα βγάλουμε νέες τεχνολογίες και θα εκμεταλλευτούμε την ενέργεια» υποσχέθηκε για άλλη μία φορά στο αμερικανικό έθνος ο νέος πρόεδρος.  

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγγειλε επίσης ότι θα απαλλάξει την χώρα και τον κόσμο από την τρομοκρατία του εξτρεμιστικού Ισλάμ.

Όσον αφορά το πατριωτικό συναίσθημα, ο Τραμπ είπε: «Δεν έχει σημασία αν είμαστε  είμαστε μαύροι, καφέ ή λευκοί, όλοι έχουμε το ίδιο κόκκινο αίμα των πατριωτών. Όλοι απολαμβάνουμε τις ίδιες ένδοξες ελευθερίες και όλοι χαιρετάμε τη μεγάλη αμερικανική σημαία». 

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι "θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες". Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ "επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών", χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Αν και ήταν η πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε από αρκετά μέσα ως προεκλογική, κυρίως γιατί επαναλάμβανε τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, "Η Αμερική πρώτη" και "Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά".  

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters, "o Ντόναλντ Τραμπ έσφιξε πολλά χέρια, αλλά δεν αντάλλαξε τόσες χειραψίες όσο η Χίλαρι Κλίντον", η οποία παρευρέθηκε επίσης στην τελετή ορκωμοσίας. 

Η μεγάλη χαμένη υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, τόνισε ότι παρίσταται στην τελετή ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ για να τιμήσει την αμερικανική δημοκρατία και τις αμερικανικές αξίες. 

 «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσω τη δημοκρατία μας και τις διαρκείς αξίες της. Δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω στη χώρα μας και στο μέλλον της», ανέφερε η Κλίντον σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.