Επιμένει ο Τραμπ: Δε χάκαραν οι Ρώσοι τα e-mails των Δημοκρατικών

Στηρίζει το WikiLeaks ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε για άλλη μια φορά σήμερα την εκδοχή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και αντιθέτως φάνηκε να στηρίζει τον ιστότοπο WikiLeaks, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις χάκερ.

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ "είπε ότι ένας 14χρονος μάλλον χάκαρε τον (Τζον) Ποντέστα, γιατί λοιπόν το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε τόση αμέλεια;" έγραψε στο Twitter ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ "είπε επίσης ότι οι Ρώσοι δεν του έδωσαν πληροφορίες", πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας του διαδικτύου, υποστηρίζουν (χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει στη δημοσιότητα χειροπιαστές αποδείξεις) ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τζον Ποντέστα, του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και χαρακτήρισε "ανεπιθύμητα πρόσωπα" 35 Ρώσους διπλωμάτες στις ΗΠΑ. Η CIA, από την άλλη, είναι πεπεισμένη ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δόθηκαν στο WikiLeaks από τους Ρώσους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Ασάνζ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συντάξουν μια έκθεση για την υπόθεση και επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου.

Το επιτελείο του Τραμπ έχει απορρίψει και τα συμπεράσματα της CIA, κρίνοντας ότι οι αναλυτές της υπηρεσίας "είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής".

Νωρίτερα σήμερα το WikiLeaks υποσχέθηκε αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία διαρρεύσει από τον Λευκό Οίκο πριν από την αποχώρηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Ασάνζ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί την πηγή προέλευσης του σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από τα email της Χίλαρι Κλίντον.