Κολλητός του Πούτιν ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Ρεξ Τίλερσον, ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, σκέφτηκε ο Τραμπ...

Τον Ρεξ Τίλερσον, διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil και παρασημοφορεμένο από τον Ρώσο Πρόεδρο με το με το «Βραβείο της Φιλίας», επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για την θέση του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η αποφασιστικότητά του, η μεγάλη εμπειρία του και η βαθιά κατανόηση που έχει για τη γεωπολιτική τον καθιστούν μια εξαίρετη επιλογή για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα επικεντρωθεί στα βασικά θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», τόνισε ο Τραμπ στην ανακοίνωση που εξέδωσε η μεταβατική του ομάδα.

Ωστόσο, η επικύρωση του διορισμού του Τίλερσον από το Κογκρέσο κινδυνεύει να είναι περίπλοκη, ακριβώς εξαιτίας των δεσμών του με τη Ρωσία, την οποία η CIA κατηγόρησε ότι επενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.

Ικανοποίηση στη Μόσχα 

To Κρεμλίνο χαιρέτισε την πρόταση του Τραμπ να αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον,επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «επαγγελματία» που «έχει καλές σχέσεις εργασίας» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, κι όχι μονάχα ο πρόεδρος της χώρας, διατηρούν καλές σχέσεις, σχέσεις εργασίας με τον Τίλερσον. Πρόκειται για μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Είναι πολύ επαγγελματίας στον τομέα του» δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρότασης για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο διορισμός του Τίλερσον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας, ο Ρώσος σύμβολος απάντησε:

«Θέλουμε να εξέλθουμε από την κατάσταση κρίσης (στις σχέσεις μας), που δεν ικανοποιεί ούτε τη ρωσική ούτε την αμερικανική πλευρά».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τον Τίλερσον «πραγματιστή».

«Ελπίζουμε ότι αυτός ο ρεαλισμός θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη σχέσεων, που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, με στόχο τη ρωσοαμερικανική συνεργασία και την επίλυση των διεθνών προβλημάτων» τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε εταίρο επιθυμεί σχέσεις που αναπτύσσονται με γνώμονα την ισότητα με τη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός.