Υπέρ αυστηρής νομοθεσίας για τα όπλα οι Αμερικανοί

Περισσότεροι από 1 στους 2 Αμερικανούς τίθενται υπέρ της εφαρμογής πιο αυστηρής νομοθεσίας όσον αφορά στην οπλοκατοχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της USA Today, το 58% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ αυστηρότερων όρων όσον αφορά στην πώληση όπλων. Το ποσοστό σημαντικά αυξημένο εν σχέσει προς τον Οκτώβριο του 2011, όταν σε αντίστοιχη έρευνα μόλις το 43% προσυπέγραφε την προοπτική αυτή.

Η δημοσκόπηση που έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά το μακελειό του Νιουτάουν δείχνει την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να υποστηρίζει τα δυο μέτρα που πρότεινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά το δράμα: το 62% τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της πώλησης στρατιωτικών όπλων και το 92% υποστηρίζει τον έλεγχο του ποινικού μητρώου κατά την είσοδο σε εκθέσεις όπλων.

Απεναντίας, η πρόταση του Ομπάμα για την απαγόρευση των τυφεκίων δεν συναντά μεγάλη ανταπόκριση: μόνον το 44% υποστηρίζει το μέτρο, έναντι 43% τον Οκτώβριο του 2011, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 51%, από 53% έναν χρόνο νωρίτερα.

Πάντως υψηλότερος είναι ο αριθμός των Αμερικανών που θεωρούν ότι θα πρέπει να ψηφισθούν νέα νομοθετικά μέτρα προς ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας: στην παρούσα δημοσκόπηση υπέρ δηλώνει το 47%, έναντι του 35% στην προηγούμενη έρευνα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), του παντοδύναμου λόμπι των κατόχων όπλων, Ντέιβιντ Κίν, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης. “Εκπλήσσομαι που τα ποσοστά δεν είναι τόσο υψηλά, δοθέντος ότι υπήρξαν ασταμάτητες επιθέσεις κατά της οπλοκατοχής στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας”, δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα.