Αυτός είναι ο άνθρωπος του Τραμπ που θα φροντίζει την ασφάλεια των ΗΠΑ

Στη θέση- κλειδί του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο ακραίων απόψεων στρατηγός εν αποστρατεία, Μάικλ Φλιν

Στη θέση- κλειδί του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ο Τραμπ θα τοποθετήσει τον  ακραίων απόψεων στρατηγός εν αποστρατεία, Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης Ομπάμα. 

Ο 57χρονος Φλιν, που υπήρξε επικεφαλής της Defense Intelligence Agency, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, είναι εδώ και μήνες σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Όταν διορισθεί, θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα έχει απευθείας και συχνή επαφή και μεγάλη δύναμη επιρροής, σε έναν πρόεδρο που δεν έχει καμία γνώση τέτοιων θεμάτων.

Ο σκληροπυρηνικός

Ο απόστρατος στρατηγός αποχωρίστηκε από το επιτελείο των ειδικών σε θέματα ειδικής ασφαλείας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και έλαβε μέρος στην εκστρατεία με μεγάλο ενθουσιασμό φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χίλαρι Κλίντον, ανάμεσά τους και τις προτροπές για τη φυλάκισή της.

Στη διαδρομή του προς τις κάλπες την 8η Νοεμβρίου, χρησιμοποίησε το κινητό του βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του και λέγοντας ότι η ψήφος του στον Ντόναλντ Τραμπ εντασσόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης μάχης κατά “της ανηθικότητας και του δόλου” της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, ο Μάικλ Φλιν τάχθηκε  υπέρ μίας επιθετικότερης αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και γνωστοποίησε την πεποίθησή του για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ο Φλιν ήταν επικεφαλής της DIA από το 2012 μέχρι το 2014 και απομακρύνθηκε εξαιτίας της σύγκρουσης του με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα. 

Ο Φλιν έχει επικριθεί για τις συχνές του εμφανίσεις στο δίκτυο Russia Today, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκδήλωση του ρωσικού κρατικού δικτύου καθήμενος μόλις δύο θέσεις μακριά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφει ο Guardian. Αργότερα απάντησε ότι δεν βλέπει και καμία διαφορά «ανάμεσα στο RT και τηλεοπτικά δίκτυα σαν το CNN».

Ο Φλιν έχει επίσης καταγραφεί και ως «όχι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής ορθότητας».

Τον Φεβρουάριο, ανέβασε στο Twitter το μήνυμα «Ο φόβος για τους μουσουλμάνους είναι ΛΟΓΙΚΟΣ». Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, έκανε retweet ένα αντισημιτικό tweet που κορόιδευε τις κατηγορίες που εκτόξευσε το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον για την εμπλοκή ρώσων χάκερς στη διαρροή των emails. « Υπαινιγμός CNN: Η ευθύνη στην ΕΣΣΔ! Οχι άλλο οι Εβραίοι. Οχι άλλο!». Στη συνέχεια απάλειψε το κείμενο. Δεν έκανε όμως το ίδιο και με το tweet για τους μουσουλμάνους.

Πάντως, οι υποστηρικτές του στρατηγού, τονίζουν ότι η εμπειρία που διαθέτει στην καταπολέμηση των φανατικών τζιχαντιστών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη ειλικρίνειά του, που στο παρελθόν “τάραξε τα νερά” στην Ουάσιγκτον, τον καθιστούν έναν από τους ιδανικούς συμμάχους του Τραμπ στην ομάδα εθνικής ασφάλειας που οργανώνει.

Νέος αρχηγός και στη CIA 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφερε σήμερα τη θέση του διευθυντή της CIA στον Μάικ Πομπέο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος και την αποδέχθηκε, σύμφωνα με πηγή του επιτελείου του. Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής, Τζέιμς Κλάπερ, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του.

Ο Μάικ Πομπέο είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ανήκει στο Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association (Εθνική Ένωση Όπλων), του πανίσχυρου λόμπι που έχει παραλύσει κάθε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Ο Κλάπερ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να λήξει η θητεία της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.