Μπαράκ Ομπάμα: Οι διακοπές του στη Χαβάη κράτησαν λίγο

Διακόπτει τις διακοπές του στη Χαβάη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο επανεκλεγείς "πλανητάρχης" θέλει να τα βάλει με το θηρίο της δημοσιονομικής κρίσης των ΗΠΑ και γι' αυτό οι φετινές διακοπές του τις γιορτινές μέρες θα είναι μικρότερες του προγραμματισμένου.

Τη συγκεκριμένη απόφαση πήρε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, έπειτα από συμβουλές συνεργατών του, που εργάζονται στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Κογκρέσου.

Ο Ομπάμα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όπου αυθημερόν θα αναλάβει καθήκοντα, βρισκόμενος στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξεί να αποφύγει ραγδαία αύξηση φόρων και μειώσεις δαπανών "με το μαχαίρι στο κόκαλο", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Στόχος του Ομπάμα είναι να καταφέρει να πείσει τη Γερουσία να περάσει τις ρυθμίσεις επαναξιολόγησης των στόχων του αμερικανικού προϋπολογισμού για το 2013, μιας και η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να περάσει τα σχετικά μέτρα στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω κυρίως της άτεγκτης στάσης των Ρεμπουπλικανών αντιπροσώπων.

Ο Ομπάμα προετοιμάζει για κύριο εισηγητή της στρατηγικής του και εκφραστή της πολιτικής, από την οποία επιδιώκει να εξευμενίσει τις παγκόσμιες αγορές και τα χρηματιστήρια, τον Γερουσιαστή Χάρι Ριντ. Η ομάδα που συμβουλεύει τον Αμερικανό πρόεδρο ελπίζει σε γρήγορη συμφωνία στη Γερουσία για να αποτραπούν μέτρα και μέθοδοι που πιθανότατα θα επιφέρουν διεύρυνση της κρίσης στην αγορά.

Φοβούνται την έλλειψη ρευστότητας και τον ίδιο φόβο συμμερίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιστρέφει νωρίτερα -και με "γεμάτη" ατζέντα, ως φαίνεται- από τις διακοπές του.