ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ παρά την κατακραυγή του Ισραήλ

Αφορά στο όνομα της προστασίας της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς

Εγκρίθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, και συγκεκριμένα από την UNESCO, το ψήφισμα για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που είχε προκαλέσει την κατακραυγή του Ισραήλ. Το ψήφισμα ήταν εισήγηση των αραβικών χωρών και αφορά στο όνομα της προστασίας της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Την πρόταση κατέθεσαν η Αλγερία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Μαρόκο, το Ομάν, το Κατάρ και το Σουδάν και εγκρίθηκε από τα 58 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της UNESCO.

Το Τελ Αβίβ είχε εκφράσει κάθετα τη διαφωνία του με το αιτιολογικό ότι το όνομα αυτό αρνείται τον ιστορικό δεσμό ανάμεσα στους Εβραίους και στην πόλη.

Το κείμενο είχε εγκριθεί, με 24 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 28 αποχές, σε επίπεδο επιτροπής στις 13 Οκτωβρίου σε επίπεδο επιτροπής. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι αίρει τη συνεργασία της με την UNESCO σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σήμερα κανένα από τα κράτη-μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, που συνεδρίασε σε ολομέλεια, δεν ζήτησε να ξανανοίξει η συζήτηση και το κείμενο επικυρώθηκε αρκετά γρήγορα χωρίς να υπάρξει νέα ψηφοφορία, εξήγησε εκπρόσωπος της UNESCO.

Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα αμέσως μετά την ψηφοφορία. "Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ είναι μια δύναμη κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και του ζητά να σταματήσει τις παραβάσεις", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μουνίρ Αναστάς, αναπληρωτής πρεσβευτής στην UNESCO.

"Δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις χώρες ή τους λαούς", απάντησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην UNESCO, Κάρμελ Σάμα-Κοέν, εκτιμώντας πως ο οργανισμός του ΟΗΕ για την ειρήνη και τον πολιτισμό θα πρέπει μάλλον να υπηρετεί την οικοδόμηση "γεφυρών" ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι το παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ την οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Περιλαμβάνει την παλιά πόλη και τα τείχη της, μια τοποθεσία που έχει εγγραφεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εκεί βρίσκεται η πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ και ο πιο ιερός τόπος για τους Εβραίους, που τον αποκαλούν το Όρος του Ναού.

Για λόγους ιστορικής κληρονομιάς, η Ιορδανία εξακολουθεί να διοικεί την πλατεία, αλλά το Ισραήλ ελέγχει τις προσβάσεις σ' αυτή.

Αν και το σχέδιο απόφασης "αναφέρει ρητά τη σημασία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες", η ισραηλινή πολιτική τάξη απέρριψε ομόφωνα τις διατυπώσεις που κρατήθηκαν στο κείμενο.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά πουθενά στην πλατεία με την ονομασία Ορος του Ναού και ορίζει πρώτα την τοποθεσία με το αραβικό της όνομα (al-Buraq), βάζοντας το "τείχος των Δακρύων" μέσα σε εισαγωγικά.

Για τους ισραηλινούς πολιτικούς αξιωματούχους, αυτή η φρασεολογία ισοδυναμεί με άρνηση του δεσμού των Εβραίων με το Όρος του Ναού.

"Το να λέμε ότι το Ισραήλ δεν έχει σχέση με το Όρος του Ναού και το Κοτέλ (τείχος των Δακρύων) είναι σαν να λέμε ότι οι Κινέζοι δεν έχουν σχέση με το Σινικό Τείχος", είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα εξέφρασε από την πλευρά της τις επιφυλάξεις της. "Η κληρονομιά της Ιερουσαλήμ είναι αδιαίρετη και κάθε μια από τις τις κοινότητές της έχει δικαίωμα στη ρητή αναγνώριση της ιστορίας της και του δεσμού της με την πόλη."

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, έλαβε απειλή για τη ζωή της, δήλωσε χθες ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην UNESCO, κάτι που οι υπηρεσίες της κ. Μπόκοβα δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν.

Τον Απρίλιο η UNESCO είχε εγκρίνει ένα παρόμοιο ψήφισμα. Η Γαλλία είχε τότε ψηφίσει υπέρ, προκαλώντας τους μύδρους του Ισραήλ και της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας.

Τον Μάιο, ενώ οι εντάσεις βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η γαλλική ψήφος ήταν "λυπηρή" και υποσχέθηκε να μεριμνήσει "προσωπικά" για την επαναδιατύπωσή της τον Οκτώβριο.

"Ορισμένες διατυπώσεις που προκάλεσαν πολεμική θα μπορούσαν να αποσυρθούν από το κείμενο", δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου γαλλική διπλωματική πηγή. "Ωστόσο, η διατήρηση αριθμού μη ισορροπημένων όρων" οδήγησε τη Γαλλία στην αποχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η UNESCO υφίσταται συχνά τις συνέπειες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Όταν η Παλαιστίνη έγινε δεκτή στην UNESCO, τον Οκτώβριο του 2011, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να καταβάλλουν την οικονομική συνδρομή τους.