Οι Ρεπουμπλικάνοι απορούν τι να κάνουν με τον Τραμπ!

Δεν κινδυνεύουν να χάσουν μόνο την Προεδρία αλλά και την πλειοψηφία που έχουν στη Γερουσίακαι τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Με τις πιθανότητες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων να μειώνονται αισθητά, δεν είναι λίγοι αυτοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που ζυγίζουν τη θέση που θα κρατήσουν σχετικά και με τη μελλοντική πολιτική καριέρα τους.

Πολλοί φοβούνται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την επιλογή της προεδρικής υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ δε θα περιοριστούν μόνο στην απώλεια του Λευκού Οίκου, αλλά και στην απώλεια του ελέγχου που σήμερα ασκείται στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, δηλ. στη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα στελέχη του Κόμματος, όπως ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και Μάικ Πενς, κυβερνήτης της Ιντιάνα και υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές πολιτικές αποφάσεις - το αν θα στηρίξουν πολιτικά ή μη τον Τραμπ, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία τους προς την προεδρία των ΗΠΑ. 

Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι μελλοντικοί προεδρικοί υποψήφιοι θα πρέπει να συμβιβάσει τα πολιτικώς ασυμβίβαστα: δηλ., να διατηρήσουν την υποστήριξή τους προς τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ταυτόχρονα να επεκτείνουν τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος στις κοινωνικές ομάδες και μειονότητες που έχει δυσαρεστήσει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Ο Τραμπ συσπείρωσε μία ομάδα σκληροπυρηνικών ψηφοφόρων, ενώ από την άλλη μεριά, απομάκρυνε τους μετριοπαθείς, αλλά και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους - οι εξαγγελίες του Τραμπ για τις μειονότητες, αλλά και τους ισπανόφωνους, όπως επίσης και οι καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά γυναικών, θα κοστίσουν στο κόμμα μία χαμένη γενιά ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους New York Times, μερικοί από τους σημαντικότερους δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζητούν από το κόμμα να εγκαταλείψει τον προεδρικό υποψήφιο.

Καμπή στην προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανού υποψηφίου αποτέλεσε η δημοσιοποίηση ενός βίντεο του 2005 στο οποίο μιλάει εξευτελιστικά για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να χάσει τη στήριξη πολλών «βαρόνων» του κόμματος και να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος σπεύδουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη πολιτική συγκυρία στην οποία έχουν περιέλθει οι Ρεπουμπλικάνοι. Έτσι, προσπαθούν να συνδέσουν τους ασθενέστερους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ομάδα πολιτικής υποστήριξης “American Bridge” έδωσε έμφαση χθες στα θετικά σχόλια που έχει κάνει ο Τραμπ για τον Ρούμπιο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στη Φλόριντα. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο Ρούμπιο απέφυγε να εμφανιστεί μαζί με τον Τραμπ στις προεκλογικές εκδηλώσεις του, στη Φλόριντα.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι ο Ράιαν δεν έχει αποσύρει επίσημα την υποστήριξή του για την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.