Άλλαξε γνώμη ο Τραμπ: Δε θα απαγορεύσει την είσοδο όλων των μουσουλμάνων

Θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ μεταναστών από χώρες όπου δρουν ισλαμιστές μαχητές, διευκρινίζει ο Μάικ Πενς

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποχωρήσει από την θέση του για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όλων των μουσουλμάνων, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς, αναφερόμενος σε μια από τις πιο προκλητικές προτάσεις που έχει κάνει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανική προεδρία.

Τον περασμένο Δεκέμβρη η πρόταση του Τραμπ για την «ολοκληρωτική απαγόρευση σε μουσουλμάνους να εισέλθουν στις ΗΠΑ» διατυπώθηκε έπειτα από το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια, στο οποίο οι ένοπλες δράστες, ένα αντρόγυνο, είχε εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Επικριτές του Τραμπ λένε ότι η προτεινόμενη απαγόρευση προκαλεί διακρίσεις και πιθανώς να συνιστά παραβίαση του Αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εκμεταλλευτεί την πολιτική θέση του Τραμπ για να τον χαρακτηρίσει μισαλλόδοξο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών από χώρες όπου δρουν ισλαμιστές μαχητές, αλλά δεν έχει αποσαφηνίσει αν αυτό είναι περιορισμός ή διεύρυνση της αρχικής του θέσης.

Ο Πενς τόνισε σε μια σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε σε αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πως αν εκλεγεί ο Τραμπ πρόεδρος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, θα απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών που προέρχονται «από χώρες που έχουν συμβιβαστεί με την τρομοκρατία». Ερωτηθείς αν αυτό ισοδυναμεί με μια απαγόρευση εισόδου για τους μουσουλμάνους, ο Πενς σε μια πρωινή εκπομπή του MSNBC, απάντησε: «Ασφαλώς και όχι».

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ρωτήθηκε γιατί, καθώς ο ίδιος αντιτασσόταν στην πρόταση απαγόρευσης που είχε κάνει ο Τραμπ πριν επιλεγεί ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του, τώρα πλέον δεν εκφράζει την αντίθεση του, ο Πενς απάντησε: «Επειδή δεν είναι αυτή η θέση του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα».