Χάρη από τον Ομπάμα ζητά ο «κατάσκοπος» Σνόουντεν

Κατηγορείται για την κλοπή και διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της NSA - Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 30 χρόνια αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν – ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ που διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στην βρετανική εφημερίδα Guardian και κατέφυγε στη Ρωσία το 2013 – ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του απονείμει χάρη πριν λήξει η θητεία του, τον Ιανουάριο του 2017, υποστηρίζοντας ότι από τις αποκαλύψεις του ωφελήθηκε η χώρα.
 
"Πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι δουν τα ωφέλη, είναι σαφές ότι από το 2013 οι νόμοι στη χώρα μας έχουν αλλάξει. Το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και ο πρόεδρος, όλος ο κόσμος άλλαξε την πολιτική του μετά από αυτές τις αποκαλύψεις. Παράλληλα, δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη ότι κάποιος πληγώθηκε" δήλωσε ο Σνόουντεν σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη λίγων λεπτών που παραχώρησε στη Γκάρντιαν.
 
Για την κλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της NSA ο Σνόουντεν κατηγορείται για κατασκοπεία και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ. 
 
Ωστόσο, τον  περασμένο Ιούλιο, η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να τεθεί η υπόθεση του Σνόουντεν στο αρχείο, τονίζοντας ότι εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να δικαστεί "και όχι να κρύβεται πίσω από ένα αυταρχικό καθεστώς".
 
Tο 2013, ο Σνόουντεν διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.
 
Στις 14 Ιουνίου 2013, οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν μήνυση, κατηγορώντας τον Σνόουντεν για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορία πληροφοριών εθνικής άμυνας χωρίς άδεια, και σκόπιμη διαβίβαση απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών σε μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες. Η τελευταία κατηγορία υπάγεται στο νόμο περί κατασκοπείας του 1917.