Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%, επέμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο διαψεύδει τον Τραμπ, λέει πως του είπε ότι η χώρα του δεν θα πληρώσει για να ανεγερθεί τείχος στα σύνορα

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε κατά την ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φοίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει το 100%» της δαπάνης για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ανταπαντώντας έτσι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τον οποίο συναντήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα.

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους – η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ – έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον μεξικανό πρόεδρο.

«Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

Πολλοί στο Μεξικό αντιμετώπισαν με οργή την επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Ακόμη και στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Εδουάρδο Σάντσες.

Ο υποψήφιος επεκτάθηκε στο Φοίνιξ όσον αφορά τις προτάσεις του για τη μετανάστευση, σε άλλη μια ομιλία του με οξύτατους χαρακτηρισμούς για τους παράτυπους μετανάστες: τους κατηγόρησε ξανά πως κλέβουν τις δουλειές των πιο ευάλωτων Αμερικανών και επανέλαβε ότι πολλοί από αυτούς είναι βίαιοι εγκληματίες. Επανέλαβε, όπως ήδη έχει υποσχεθεί, ότι από την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αρχίσει να απελαύνει περίπου δύο εκατομμύρια «εγκληματίες» μετανάστες χωρίς χαρτιά. «Από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη ώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν!», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεσμεύθηκε ότι θα ακυρώσει όλα τα προεδρικά διατάγματα που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες.

Οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, δεσμεύθηκε, δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής και θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και να υποβάλουν αίτηση για τους επιτραπεί να ξαναμπούν στην αμερικανική επικράτεια.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει οι δυνητικοί μετανάστες να συμπληρώνουν ένα «πιστοποιητικό ιδεολογίας» το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις για τις δολοφονίες τιμής, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, το ριζοσπαστικό ισλάμ κ.ά.

Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο διαψεύδει τον Τραμπ, λέει πως του είπε ότι η χώρα του δεν θα πληρώσει για να ανεγερθεί τείχος στα σύνορα

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέφερε πως είπε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του δεν προτίθεται να πληρώσει για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών, διαψεύδοντας την δήλωση του μεγιστάνα πως δεν συζητήθηκε το ποιος θα καλύψει το κόστος για αυτό το μέτρο.

«Κατά την έναρξη της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος» που ο υποψήφιος του GOP έχει δεσμευτεί ότι θα ανεγερθεί στα σύνορα των δύο κρατών για να ανασχεθεί η παράνομη μετανάστευση, ανέφερε ο Πένια Νιέτο σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πένια Νιέτο στο προεδρικό μέγαρο του Μεξικού μετά τη συνάντησή τους, ο Τραμπ ανέφερε πως συζήτησαν για το τείχος, αλλά όχι το ποιος θα καταβάλει το κόστος για να ανεγερθεί. Ο μεξικανός πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.