Ο Τραμπ παίρνει το χρίσμα και διεκδικεί επισήμως τον Λευκό Οίκο

Εξασφάλισε τους εκλέκτορες που χρειάζεται - Περίπου οι μισοί οι υποστηρικτές του - το 47% - θα τον ψηφίσουν κυρίως επειδή δεν θέλουν να κερδίσει η Κλίντον

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Ο μεγιστάνας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει τους εκλέκτορες που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσει το χρίσμα του Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και πλέον διεκδικεί κανονικά τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press, ο Τραμπ έχει ήδη εξασφαλίσει 1.238 εκλέκτορες, έναν περισσότερο απ' όσους χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα.

Ωστόσο, με βάση τελευταία εκτίμηση του CNN, μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει "μόνο" 1.229 εκλέκτορες.

Το AP που βασίζει την εκτίμησή του στις απαντήσεις που έλαβε όταν ρώτησε για το θέμα τους "ελεύθερους" εκλέκτορες, ιδίως εκείνους της Οκλαχόμα. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση.

Αναλυτές πάντως θεωρούσαν δεδομένο ότι ο δισεκατομμυριούχος του real estate θα ξεπερνούσε το όριο των 1.237 εκλεκτόρων, όταν οι τελευταίοι αντίπαλοί του στην "κούρσα" για το χρίσμα εγκατέλειψαν μετά τις προκριματικές της Ιντιάνα, πριν από τρεις εβδομάδες.

Επισήμως, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων δεν ανακοινώνει τον αριθμό των εκλεκτόρων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στις προκριματικές και για αυτό τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν δικές τους καταμετρήσεις κι εκτιμήσεις.

Ο Τραμπ θα λάβει το χρίσμα στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ μεταξύ 18-21 Ιουλίου.

Γιατί οι Αμερικανοί ψηφίζουν Τραμπ

Πρόσφατα, το Reuters έκανε μία δημοσκόπηση, για το πως ψηφίζουν οι Αμερικανοί τους υποψηφίους για το χρίσμα, είτε των Δημοκρατικών, είτε των Ρεπουμπλικάνων, και ποια θεωρούν τα δυνατά τους σημεία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι περίπου οι μισοί οι υποστηρικτές του Τραμπ - το 47% - δήλωσαν πως τον στηρίζουν κυρίως επειδή δεν θέλουν να κερδίσει η Κλίντον.

Άλλο ένα 43% είπε πως το βασικό κίνητρο είναι πως τους αρέσουν οι πολιτικές θέσεις του Τραμπ ενώ το 6% δήλωσε πως τους αρέσει προσωπικά ο Τραμπ.

Παρόμοιες ήταν οι απαντήσεις και στην περίπτωση της Δημοκρατικής υποψήφιας. Περίπου το 46% δήλωσε πως θα την ψηφίσει κυρίως διότι δεν θέλουν να δουν τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το 40% είπε πως συμφωνεί με τις πολιτικές της θέσεις και το 11% πως τους αρέσει προσωπικά η Κλίντον.