Ερντογάν: Θα συναντηθώ με τον Ομπάμα – Λευκός Οίκος: Δεν προβλέπεται

Για να μην δημιουργηθεί ακόμα χειρότερο κλίμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν αν στείλουν στο ραντεβού τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ μέσα σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο συμμάχων. 

Εχθές, Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί ότι το επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί πυρετωδώς να κλείσει μια κατ΄ιδίαν συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Μάλιστα, την Κυριακή, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, πως ο Ομπάμα απέρριψε μια πρόταση να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν. 

Σήμερα, Τρίτη, ο ίδιος Ερντογάν δήλωσε ότι τελικά θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά η διάρκεια και η ατζέντα της συνάντησης εξαρτάται από τα γεγονότα.Σύμφωνα όμως με τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπονται ούτε καν συζητήσεις μεταξύ των δύο προέδρων στο περιθώριο της πυρηνικής συνόδου κορυφής. Το γεγονός ότι απουσιάζει από το πρόγραμμα ένα τετ-α-τετ μεταξύ των δύο προέδρων, την ώρα που η μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μαίνεται στη Μέση Ανατολή, λέει πολλά για το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τελικά, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ακόμα χειρότερο κλίμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν αν στείλουν στο ραντεβού με τον Ερντογάν τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. 

Επίσης, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε πως ο Ομπάμα και ο Ερντογάν θα «έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου», χωρίς όμως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως η επίσκεψη του προέδρου της έχει κυρίως στόχο τη συμμετοχή του, μαζί με πολλούς άλλους αρχηγούς κρατών, στην τέταρτη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα· και να εγκαινιάσει ένα μεγάλο οθωμανικού στυλ τζαμί στο Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα εγκανίαζε το τζαμί, το μοναδικό στις ΗΠΑ με δύο μιναρέδες, μαζί με τον Ομπάμα, όμως ο τελευταίος απέρριψε την ιδέα.

Πάντως, σε σημερινή σε συνέντευξή του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί οι αμερικανικές αρχές να πάρουν μέτρα κατά ενός δικτύου σχολείων που διευθύνει το κίνημα που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον Τούρκο ιεροκήρυκα που ζει στην Πενσιλβάνια.