Σύσσωμο το καλλιτεχνικό πάνθεον για… το Σάντι

Πολ Μακάρτνεϊ, Νιρβάνα, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζον Μπον Τζόβι στα μικρόφωνα. Σούζαν Σαράντον και Τσέλσι Κλίντον στο τηλέφωνο συγκέντρωναν δωρεές. Σταρ του σινεμά, της μουσικής , προσωπικότητες της πολιτικής και άλλοι ένωσαν τις δυνάμεις και τα ταλέντα τους στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν σε μια ιστορική συναυλία για τα θύματα του κυκλώνα Σάντι.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν και το συγκρότημά του E street band άνοιξαν τη συναυλία που ονομάστηκε 12-12-12 με τα τραγούδια "Land of hope and dreams", "Wrecking Ball" και "My city in ruins". Ο διάσημος τραγουδιστής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο τελευταίο αυτό τραγούδι λέγοντας πως το έγραψε για το Ασμπουρι Παρκ στο Νιου Τζέρσι, "την πόλη που τον υιοθέτησε και υπέφερε από το πέρασμα του κυκλώνα".

Η συναυλία την οποία παρακολούθησαν εκστασιασμένοι περισσότεροι από 13.000 θεατές διήρκεσε πέντε ώρες, και έκλεισε με τον πρώην Beatle, Πολ Μακάρτνεϊ, και την Νταϊάν Κρολ στο πιάνο, αλλά και τα δυο μέλη των Νιρβάνα που ζουν ακόμα -Ντέιβ Γκρολ και Κριστ Νοβοσέλικ- σε ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για τη συναυλία.

Ο Ρότζερ Γουότερς πρώην μπασίστας των Pink Floyd, βρέθηκε στη σκηνή με τον Μικ Τζάγγερ, ο οποίος αστειεύτηκε: "Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ηλικιωμένων βρετανών μουσικών στη σκηνή του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν".

Όλοι βρέθηκαν επί σκηνής: ο Ερικ Κλάπτον, ο Μπίλι Τζόελ, η Αλίσια Κις, ο Κρις Μάρτιν σε ένα εκπληκτικό ντουέτο με τον Μάικλ Στάιπ των R.E.M και ο ηθοποιός Ανταμ Σάντλερ που τραγούδησε με τον δικό του τρόπο την μπαλάντα του Λέοναρντ Κοέν "Hallelujah".

Στο τηλεφωνικό κέντρο για τις δωρεές πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Γούπι Γκόλντμπεργκ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, η Κρίστεν Στούαρτ, ο Μπίλι Κρίσταλ και πολλοί άλλοι.

Η συναυλία μεταδόθηκε από 37 τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέσω διαδικτύου.

Τα έσοδα θα δοθούν στην οργάνωση για τα θύματα του τυφώνα Σάντι που σάρωσε τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων και καταστρέφοντας εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Επτά εβδομάδες αργότερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ζεστό νερό και πρέπει ακόμα να βρεθούν λύσεις για την μακροπρόθεσμη στέγαση χιλιάδων κατοίκων των παραλιακών περιοχών, οι οποίοι έμειναν άστεγοι.

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους 60,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο.