Σύστημα υγείας: Ο ΟΗΕ ψηφίζει το… όραμα Ομπάμα

Το όραμα -όπως το χαρακτήρισε και ο ίδιος- του Μπαράκ Ομπάμα, για ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ψηφίζει και η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Προσχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, τίθεται υπέρ της θέσπισης ενός παγκόσμιου συστήματος υγείας. Και μάλιστα, φέρνει το θέμα στην κορυφή της αναπτυξιακής ατζέντας του διεθνούς οργανισμού.

Το σχέδιο στηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει γνωρίσει σφοδρότατες αντιδράσεις στην προσπάθεια του να θεσπίσει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο χάρτη, με πράσινο απεικονίζονται οι χώρες του κόσμου που έχουν ΕΣΥ. Οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται σε αυτές

Το ψήφισμα του ΟΗΕ παροτρύνει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν συστήματα ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες και να θεσπιστεί σύστημα προκαταβολής της οικονομικής χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις κυβερνήσεις “να συμπεριλάβουν την παγκόσμια υγειονομική κάλυψη στους αναπτυξιακούς στόχους της προσεχούς δεκαετίας... ως μέτρο προώθησης της βιώσιμης, καθολικής και δίκαιης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του πληθυσμού”.

Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού – ήτοι 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι- βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποια μορφή κινδύνου όσον αφορά στην ασφαλή τους πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Εντυπωσιακή στροφή προς καθολικά ΕΣΥ παρατηρείται και σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Βεβαίως, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτική ισχύ. Και η υγεία είναι ένας από τους πρώτους κλάδους που και εδώ στην Ευρώπη πέφτουν θύματα των κρατικών περικοπών.