Ραβί Σανκάρ: Έφυγε από τη ζωή ο μαιτρ του σιτάρ

Ο ήχος του ήπιος και όμως διείσδυσε στην έμπνευση και την τέχνη δεκάδων μουσικών και μάλιστα σε πολύ διαφορετικά μουσικά είδη. Ο μαιτρ του σιτάρ, ο Ινδός Ραβί Σανκάρ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Σανκάρ είχε μπει σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας.

Πατέρας της τραγουδίστριας της τζαζ Νόρα Τζόουνς και της βιρτουόζου του σιτάρ, Ανούσκα Σανκάρ, ο Ραβί είχε ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια μουσική. Ο κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον έγινε μαθητής του στη δεκαετία του ΄60 και οι δυο συνεργάσθηκαν στη συνέχεια σε πολλά έργα. Ο Χάρισον τον είχε ονομάσει "πατέρα της μουσικής του κόσμου".

Συμμετείχε στο Monterey Pop, το 1967, και στο Woodstock, το 1969, μαζί με την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζίμι Χέντριξ. Αργότερα είχε δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone για την εμπειρία του στο Μοντερέι ότι σοκαρίστηκε βλέποντας "ανθρώπους ντυμένους τόσο παρδαλά" και τον Τζίμι Χέντριξ να καίει την κιθάρα του. "Αυτό ήταν πολύ βαρύ για μένα. Στη δική μας κουλτούρα τρέφουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τα μουσικά μας όργανα, είναι σαν μέρη του Θεού".

Μεταξύ άλλων, συνεργάσθηκε με τον βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν, τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν, τον συνθέτη Φίλιπ Γκλας.

Η αγάπη του για την μουσική τον κράτησε στη σκηνή μέχρι τις τελευταίες του ημέρες. Έδωσε την τελευταία του συναυλία μόλις ένα μήνα πριν στο Λονγκ Μπιτς των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ εξέφρασε τη θλίψη του κάνοντας λόγο για έναν "εθνικό θησαυρό και πρεσβευτή της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο".

Ο Ραβί Σανκάρ, που ζούσε στην Καλιφόρνια, είχε γεννηθεί στην ιερή πόλη Μπεναρές, στις όχθες του Γάγγη και καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων, της ανώτερης κάστας στην ινδουιστική κοινωνική διαστρωμάτωση.

Το 1999 τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στην Ινδία, το Μπχαράτ Ράτνα (Θησαυρός της Ινδίας).