ΣΑ του ΟΗΕ: Νέες κυρώσεις στην Πιονγιάνκ για την πυρηνική δοκιμή

Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι προχώρησε για πρώτη φορά σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου – η οποία μάλιστα προκάλεσε τεχνητό σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχωράει η Βόρεια Κορέα και η πρώτη έπειτα από αυτήν του 2013. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον και του Τόκιο και αποφάσισε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ  - μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας - τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα από το ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει σεβαστά από το καθεστώς. 

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η βόμβα υδρογόνου αποτελεί ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, λιγότερο ραδιενεργό από την ατομική βόμβα, αλλά εξαιρετικά πιο καταστροφικό. 

Αν και αρχικά υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες για το άν όντως επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου – κυρίως από τη Ν. Κορέα - εν τουτοις οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα συνάδει με προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, εξαιτίας των οποίων η Δύση έχει απομονώσει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ακολούθησαν εντονότατες από αντιδράσεις ακόμα και από την Κίνα, παραδοσιακά μετριοπαθή σύμμαχο της Βόρειας Κορέας. ″Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης″, μετέδωσε σήμερα το Νέα Κίνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας και σημείωσε ότι "οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη".

Επίσης, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας για να του εκφραστεί "η επίσημη διαμαρτυρία" του Πεκίνου. 

Την παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από την Πιονγιανγκ καταδίκασαν επισήμως Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία ενώ η η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στο υπουργείο Εξωτερικών, ως "ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία".

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πιονγιάνγκ να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και ″ να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση". 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν "καταδίκασε απερίφραστα" την πυρηνική δοκιμή και δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση".