Οι Καναδοί στις κάλπες για να εκλέξουν πρωθυπουργό

Οι Καναδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν ποιος από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες θα σχηματίσει την προσεχή κυβέρνηση, με ένα προβάδισμα να έχει στις δημοσκοπήσεις ο φιλελεύθερος  ο Τζάστιν Τριντό. Ο Συντηρητικός, απερχόμενος πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ διεκδικεί μια τρίτη θητεία έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια στον θώκο.

Περίπου 26,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν 338 βουλευτές, 30 περισσότερους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2011, στις οποίες είχε επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα. 

Κατά τη διάρκεια των 78 ημερών της πλέον μακροχρόνιας προεκλογικής εκστρατείας, οι προθέσεις ψήφου έχουν αντιστραφεί μεταξύ των φιλελευθέρων και των σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι συντηρητικοί διατηρούν ποσοστό 30%.

H τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαίωσε την τάση που έχει διαφανεί εδώ και ημέρες με τους φιλελεύθερους του Τζάστιν Τριντό να προηγούνται και να λαμβάνουν το 38,2% των προθέσεων ψήφου στο μέσο όρο των ατόμων που ερωτήθηκαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Οι συντηρητικοί και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (αριστερό NPD) του Τόμας Μάλκερ λαμβάνουν αντίστοιχα 30,1% και 21,2%, το Μπλοκ των αυτονομιστών του Κεμπέκ λαμβάνει 4,9% .

Εκτός από τα τρία μεγάλα κόμματα, οι Πράσινοι της Ελίζαμπεθ Μέι, η οποία ήταν η μόνη που εξελέγη βουλευτής από το κόμμα της το 2011, και το Μπλοκ Κεμπεκουά (4 έδρες) μπορούν να ελπίζουν ότι θα εκπροσωπηθούν στο νέο κοινοβούλιο.

Οι προθέσεις ψήφου κατά μέσο όρο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις έξι ινστιτούτων και εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου CBC, δίνουν στους φιλελεύθερους 120 έως 155 έδρες, κάτω από την πλειοψηφία των 170 εδρών. Οι προβολές δίνουν επίσης από 102 έως 140 έδρες στους συντηρητικούς, το NPD φέρεται να λαμβάνει από 55 έως 91 έδρες, το Μπλοκ των αυτονομιστών του Κεμπέκ πέντε έδρες, και οι Πράσινοι μία έδρα.