Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νεκροί στην Καλιφόρνια από τις πυρκαγιές

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η βόρεια Καλιφόρνια, όπου περισσότεροι από 5.500 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται κατά τεράστιων πυρκαγιών που ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.  

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Λέικ και Νάπα, οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς – της "Πυρκαγιάς Βάλεϊ"- εξαιτίας της οποίας έχουν γίνει στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι ενώ υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί. 

Εκατοντάδες σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από αυτή τη φωτιά - που εξαπλώνεται γρήγορα ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες - και περισσότερα από 200 από μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά, τη λεγόμενη "Μπουτ", κοντά στο Σαν Αντρέας. 

Περίπου 6.400 κατοικίες εξακολουθούν να απειλούνται από αυτές τις τεράστιες πυρκαγιές ενώ ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις κατοικίες τους. 

Τέσσερις πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα δευτέρου βαθμού το Σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. 

Οκτώ μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια, τρεις στο Όρεγκον και δέκα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (δυτικές ΗΠΑ), για την οποία φέτος είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία από πλευράς πυρκαγιών.

Σχεδόν 70 πυροσβέστες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βοηθούν τους αμερικανούς συναδέλφους τους στο δυτικό τμήμα της χώρας.