Πέθανε ο τζαζίστας Ντέιβ Μπρούμπεκ

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ, σε ηλικία 92 ετών.

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ (δυτική Καλιφόρνια), μέλος μιας οικογένειας μουσικών, προσανατολίστηκε πρώτα σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Νταριούς Μιγιό για τρία χρόνια.

Το 1951, σχημάτισε ένα κουαρτέτο τζαζ με τον σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ, τον ντράμερ Τζο Μορέλο και τον μπασίστα Γιουτζίν Ράιτ. Ηχογράφησαν το 1959 την σύνθεση του Ντέσμοντ "Take Five", η οποία τον ανέβασε στην κορυφή.

Ο δίσκος "Time out", που περιλαμβάνει το θρυλικό κομμάτι "Blue rondo a la Turk" (σύνθεση του Μπρούμπεκ), πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το κουαρτέτο θα παραμείνει ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια.

Το 1958 ο Μπρούμπεκ σχηματίζει ένα νέο κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα Τζέρι Μάλιγκαν. Από το 1972, παίζει με δυο από τους γιους του (Δύο Γενιές Μπρούμπεκ) και ξαναβρίσκει τον Μάλιγκαν το 1975.

Εδώ και είκοσι χρόνια, Ντέιβ Μπρούμπεκ δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του '50.

Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο.

Παντρεμένος από το 1942, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν πατέρας έξι παιδιών.

Δείτε μια ζωντανή εκτέλεση του "Take Five" το 1964 στο Βέλγιο

https://youtube.com/watch?v=e1S_vA0ougg%22+frameborder%3D%220%22+allowfullscreen%3E%3C