Ομολόγησε ο νεαρός δολοφόνος του Τσάρλεστον (βίντεο)

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης σε μια ιστορική εκκλησία μαύρων της Νότιας Καρολίνας – την επισκοπική εκκλησία Emanuel African Methodist - και ότι σκότωσε 9 ανθρώπους που προσευχόταν εκείνη την ώρα μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. 

Ο Ρουφ είχε στόχο να πυροδοτήσει και νέες φυλετικές αντιπαραθέσεις με την πράξη του, σύμφωνα με το CNN και αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες, κυρίως για ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή κατά τη διάπραξη βίαιου εγκλήματος, όπως ανέφερε η αστυνομία του Τσάρλεστον.

Η Νότια Καρολίνα είναι η μία από τις πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ όπου δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία για τα "εγκλήματα μίσους". Σε όσες ισχύουν τέτοιοι νόμοι συνήθως επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται λόγω της φυλής, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος.

Οι αρχές ερευνούν αν η επίθεση του Ρουφ στην εκκλησία μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα μίσους καθώς σμειώθηκε μετά από μια χρονιά αναταραχής στις ΗΠΑ, όπου οι φόνοι πολλών άοπλων μαύρων από αστυνομικούς έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το φυλετικό ζήτημα, την αστυνόμευση και γενικότερα το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα.

 Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να δικαστεί ο 21χρονος από τα πολιτειακά δικαστήρια και ότι πιστεύει πως οι εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας θα επιδιώξουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή. 

Αργότερα σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα κρίνει εάν ο νεαρός μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ή όχι. Ο Ρουφ δεν θα παραστεί στο δικαστήριο αλλά θα εμφανιστεί μέσω βιντεοδιάσκεψης από το κέντρο κράτησης του Τσάρλεστον όπου μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψή του στη Βόρεια Καρολίνα, σχεδόν 350 χιλιόμετρα βορειότερα από τον τόπο της τραγωδίας.

Με διάγγελμά του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την οργή του αλλά και την θλίψη του για την επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα, αλλά γνωρίζουμε ότι και πάλι αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή κάποιος που ήθελε να κάνει κακό πήρε στα χέρια του ένα όπλο».